Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης
Megalopolis 370 BCE theater and plain.jpg
Είδοςαρχαίο ελληνικό θέατρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°24′37″N 22°7′38″E
Διοικητική υπαγωγήδήμος Μεγαλόπολης
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής370 π.Χ.
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης βρίσκεται στον Νομό Αρκαδία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατά τον Παυσανία το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας ,(Παυσ. VIII 32.1).Επίσης το Θερσίλιο στηριζόταν σε μαρμάρινους στύλους και χωρούσε 6.000 άτομα καθιστά και 10.000 όρθια.

Η Μεγαλόπολης χτίστηκε με προτροπή του Επαμεινώνδα[1] το 370 π.Χ., με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο πόλο δύναμης στη γειτονική της Σπάρτη. Για να κατοικηθεί η πόλη μετακινήθηκαν κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά και αρκετοί είλωτες που είχαν δραπετεύσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ αυτή η πόλη δε θα φερόταν φιλικά στη Σπάρτη. Μετά το 337 π.Χ. η πόλη συντάχθηκε με τους Μακεδόνες. Το 331 π.Χ.πολιορκήθηκε χωρίς επιτυχία από τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Εκεί,τον ίδιο χρόνο, συγκρούστηκαν οι Σπαρτιάτες και οι συμμαχοί τους με τους Μακεδόνες και τους δικούς τους συμμάχους, που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν τη Μεγαλόπολη. Οι Μακεδόνες κατάφεραν να νικήσουν, σβήνοντας έτσι κάθε ελπίδα των Σπαρτιατών για ανασύσταση της ηγεμονίας τους. Στη μάχη σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Σπάρτης, Άγις Γ΄. Τους Μακεδόνες διοικούσε ο Αντίπατρος.

Το 223 π.Χ. ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεομένης Γ΄ την κατέλαβε και την έκαψε, αλλά οι κάτοικοί της σώθηκαν ακολουθώντας τον Φιλοποίμενα στην Μεσσηνία. Το 208 π.Χ., ο Φιλοποίμην ως στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείαςτην ανοικοδόμησε. Αργότερα, η πόλη καταστράφηκε οριστικά. Διατηρητέα όμως μέχρι σήμερα και το θέατρο και η αρχαία αγορά με της πρόσφατες ανασκαφές Το όνομα Μεγάλο-πόλις δεν ήταν τυχαίο η Μεγαλόπολη αποτέλεσε κέντρο της κραταιάς Αρκαδικής Ομοσπονδίας, εκπαίδευσης και στρατηγικός επιχειρησιακός κόμβος κατά τον Πελοποννησιακός πόλεμος είχε κέντρα φιλοξενίας για χιλιάδες στρατεύματα απ΄ όλη την αρχαία Ελλαδα σε μια οργανωμένη δομή που είχε η Πόλη σε όλους τους τομής διοικητικό και πολιτισμικό. Στο θέατρο σώζονται ακόμη σήμερα δυο - τρις σειρές από της μπροστινές των επισήμων θέσεις, που αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές του Βρετανικού Ινστιτούτου (1890 – 1891), καθόσον όπως λέγεται από τους ντόπιους στα παλιά χρόνια αποξηλώνονταν οι θέσεις του θεάτρου για να φτιάξουν ή να στηρίξουν γιοφύρια οι ντόπιοι. εν εξ αυτόν όπως λέγεται είναι δίπλα από το αρχαίο θέατρο στον δρόμο Μεγαλόπολης Ανδρίτσαινα Ηλείας Καρύταινα https://www.megalopoli.gov.gr/dimos/31-aksiotheata/157-arxaio-theatro-megalopolis Αρχειοθετήθηκε 2019-07-16 στο Wayback Machine. του ποταμού Ελισσώνα .