Αρχή KISS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η KISS, ένα αρκτικόλεξο για το «keep it simple, stupid» ή «keep it stupid simple»κρατήστε το απλό, ηλίθιο» ή «κρατήστε το ηλίθια απλό»), είναι μια αρχή σχεδιασμού που εκφράστηκε στο αμερικανικό ναυτικό το 1960. Η αρχή KISS δηλώνει ότι τα περισσότερα συστήματα λειτουργούν καλύτερα αν διατηρούνται απλά και όχι πολύπλοκα. επομένως, η απλότητα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο του σχεδιασμού και πρέπει να αποφεύγεται η περιττή πολυπλοκότητα. Η φράση σχετίζεται με τον μηχανικό αεροσκαφών Kelly Johnson. Ο όρος "αρχή KISS" ήταν δημοφιλής μέχρι το 1970. Παραλλαγές για τη φράση περιλαμβάνουν: "Keep it simple, silly" («κρατήστε το απλό, ηλίθιο»), "keep it short and simple" («κρατήστε το σύντομο και απλό»), "keep it simple and straightforward" («κρατήστε το απλό και εύκολο»), [1] "keep it small and simple" («κρατήσει μικρό και απλό»), ή "keep it stupid simple" («κρατήστε το ηλίθια απλό»).[2]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ακρωνύμιο αναφέρεται ότι επινοήθηκε από τον Kelly Johnson, επικεφαλής μηχανικό της Lockheed Skunk Works (δημιουργούς των κατασκοπευτικών αεροπλάνων Lockheed U-2 και SR-71 Blackbird, μεταξύ πολλών άλλων).

Ενώ η δημοφιλής χρήση το έχει μεταγράψει για δεκαετίες ως «Κρατήστε το απλό, ηλίθιο», ο Τζόνσον το το μετέγραψε ως «Κρατήστε το απλά ηλίθιο» (χωρίς κόμμα), και αυτή η ανάγνωση χρησιμοποιείται ακόμα από πολλούς συγγραφείς. [3]

Η αρχή περιγράφεται καλύτερα με παράδειγμα από την ιστορία του Johnson που ανέθεσε σε μια ομάδα μηχανικών σχεδιασμού ένα αριθμό εργαλείων, με την πρόκληση ότι τα αεροσκάφη που σχεδίαζαν πρέπει να μπορούν να επισκευαστούν από έναν μέσο μηχανικό στο πεδίο υπό συνθήκες μάχης μόνο με αυτά τα εργαλεία. Ως εκ τούτου, η «ηλιθιότητα» αναφέρεται στη σχέση μεταξύ του τρόπου σκέψης των πραγμάτων και της πολυπλοκότητας που είναι διαθέσιμη για την αποκατάστασή τους.

Το ακρωνύμιο έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς στον αμερικανικό στρατό, ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχή πιθανότατα βρίσκει την προέλευσή της σε παρόμοιες μινιμαλιστικές έννοιες, όπως το ξυράφι του Όκαμ, «η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η «συντομία είναι η ψυχή της σύνεσης» του Σαίξπηρ, «το λιγότερο είναι περισσότερο» του Μις φαν ντερ Ρόε , «κάνε τα απλά καθήκοντα απλά» του Μπιάρνε Στρούστρουπ, ή «φαίνεται ότι η τελειότητα επιτυγχάνεται όχι όταν δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσεις, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτα να αφαιρέσεις» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Κόλιν Τσάπμαν, ο ιδρυτής της Lotus Cars, κάλεσε τους σχεδιαστές του να «απλοποιήσουν και στη συνέχεια να προσθέσουν ελαφρότητα». Οι μηχανές του Heath Robinson και οι μηχανές του Rube Goldberg, σκοπίμως υπερβολικά πολύπλοκες λύσεις σε απλά καθήκοντα ή προβλήματα, είναι χιουμοριστικά παραδείγματα λύσεων «μη-KISS».

Μια παραλλαγή — «Όλα πρέπει να γίνονται όσο πιο απλά είναι δυνατόν, αλλά όχι απλούστερα» — αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, αν και αυτό μπορεί να είναι μια παράφραση από τον επιμελητή μιας διάλεξης που έδωσε.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kiss principle definition by MONASH Marketing Dictionary». 18 Νοεμβρίου 1994. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
  2. «Kiss Principle». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. Ram B. Misra (2004), "Global IT Outsourcing: Metrics for Success of All Parties", Journal of Information Technology Cases and Applications, volume 6 issue 3, page 21. Online version. Retrieved 2009-12-19.
  4. «Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler». Quote Investigator. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]