Μπιάρνε Στρούστρουπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπιάρνε Στρούστρουπ
BjarneStroustrup.jpg
Γέννηση 30  Δεκεμβρίου 1950
Τόπος γέννησης Ώρχους
Υπηκοότητα Δανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ερευνητικός τομέας Γλώσσα προγραμματισμού και C++
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Ώρχους και Κολλέγιο Τσόρτσιλ
Διδακτορικός καθηγητής Ντέιβιντ Ουίλερ
Επάγγελμα/
ιδιότητες
επιστήμονας υπολογιστών, μηχανικός, επιστήμονας, προγραμματιστής, συγγραφέας και καθηγητής πανεπιστημίου
Εργοδότης Πανεπιστήμιο Α&Μ Τέξας
Ακαδημαϊκός τίτλος διδακτορικό δίπλωμα
Γνωστός για Δημιουργία της γλώσσας προγραμματισμού C++
Επίσημη ιστοσελίδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
http://www.stroustrup.com/

Ο Μπιάρνε Στρούστρουπ (δαν. Bjarne Stroustrup) είναι Δανός επιστήμονας της πληροφορικής, περισσότερο γνωστός ως ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C++. Είναι αυτή τη στιγμή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ και κατέχει την έδρα της πληροφορικής στο Κολλέγιο Μηχανικής του πανεπιστημίου αυτού[1].

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπιάρνε Στρουστρουπ γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1950 στο Ώρχους της Δανίας. Απέκτησε πτυχίο μάστερ στα μαθηματικά και στην πληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους το 1975 και, εν συνεχεία, το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1979, όπου ήταν μαθητής του Κολλεγίου Τσόρτσιλ. Ο καθηγητής-σύμβουλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν ο Ντέιβιντ Ουίλερ[2].

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρούστρουπ ξεκίνησε την ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού C++ το 1978 (τότε ονομαζόταν «C με κλάσεις»). Ο Στρούστρουπ επίσης έγραψε αυτό που θεωρείται ως το πρότυπο βιβλίο για τη γλώσσα αυτή, The C++ Programming Language.

Ήταν επικεφαλής του τμήματος ερευνών στην πληροφορική στο Εργαστήριο ΑΤ&Τ από τη δημιουργία του μέχρι το 2002. Ο Στρούστρουπ εξελέγη μέλος της Εθνική Ακαδημία Μηχανικής το 2004. Σήμερα, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ και κατέχει την έδρα της πληροφορικής στο Κολλέγιο Μηχανικής του πανεπιστημίου αυτού[3][4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bjarne Stroustrup της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).