Μπιάρνε Στρούστρουπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπιάρνε Στρούστρουπ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Bjarne Stroustrup (Δανικά)
Γέννηση30  Δεκεμβρίου 1950[1]
Ώρχους[1]
ΥπηκοότηταΒασίλειο της Δανίας και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΚολέγιο Τσέρτσιλ, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και Πανεπιστήμιο του Ώρχους
Γνωστός γιαΔημιουργία της γλώσσας προγραμματισμού C++
Βραβεύσειςβραβείο επιστημονικού επιτεύγματος Ουίλιαμ Πρόκτερ (2005), Βραβείο Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ (1993), Dahl–Nygaard Prize (2015), Computer History Museum fellow, μετάλλιο Φαραντέι (2017), Βραβείο Τσαρλς Σταρκ Ντρέιπερ (2018), Βραβείο Πρωτοπόρου Υπολογιστών (2018), ACM Fellow (1994), Εταίρος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Rigmor and Carl Holst-Knudsen Award for Scientific Research (2010) και Μετάλλιο Τζον Σκοτ (2018)
Ιστοσελίδα
https://stroustrup.com
Μπιάρνε Στρούστρουπ στην IMDb
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςγλώσσα προγραμματισμού, C++, προγραμματιστής και Επιστήμη υπολογιστών
Ιδιότηταεπιστήμονας υπολογιστών, μηχανικός, προγραμματιστής, συγγραφέας και διδάσκων πανεπιστημίου
Διδακτορικός καθηγητήςΝτέιβιντ Ουίλερ
Ακαδημαϊκός τίτλοςδιδάκτωρ φιλοσοφίας

Ο Μπιάρνε Στρούστρουπ (δαν. Bjarne Stroustrup) είναι Δανός επιστήμονας της πληροφορικής, περισσότερο γνωστός ως ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C++. Είναι αυτή τη στιγμή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ και κατέχει την έδρα της πληροφορικής στο Κολλέγιο Μηχανικής του πανεπιστημίου αυτού[2].

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπιάρνε Στρούστρουπ γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1950 στο Ώρχους της Δανίας. Απέκτησε πτυχίο μάστερ στα μαθηματικά και στην πληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους το 1975 και, εν συνεχεία, το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1979, όπου ήταν μαθητής του Κολλεγίου Τσόρτσιλ. Ο καθηγητής-σύμβουλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν ο Ντέιβιντ Ουίλερ[3].

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρούστρουπ ξεκίνησε την ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού C++ το 1978 (τότε ονομαζόταν «C με κλάσεις»). Ο Στρούστρουπ επίσης έγραψε αυτό που θεωρείται ως το πρότυπο βιβλίο για τη γλώσσα αυτή, The C++ Programming Language.

Ήταν επικεφαλής του τμήματος ερευνών στην πληροφορική στο Εργαστήριο ΑΤ&Τ από τη δημιουργία του μέχρι το 2002. Ο Στρούστρουπ εξελέγη μέλος της Εθνική Ακαδημία Μηχανικής το 2004. Σήμερα, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ και κατέχει την έδρα της πληροφορικής στο Κολλέγιο Μηχανικής του πανεπιστημίου αυτού[4][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]