Αρταξίας Γ΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρταξίας Γ΄ της Αρμενίας
Æ 8 Chalkoi of Artaxias III.jpg
Ασσάριο (8 χαλκοί) τού Ζήνωνα/Αρταξία Γ΄. Στη μία όψη η προτομή τού Τιβερίου, στην άλλη η τιάρα των βασιλέων της Αρμενίας.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13 π.Χ.[1]
Βασίλειο του Βοσπόρου
Θάνατος34
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΠολέμων Α΄ του Πόντου και Πυθοδωρίδα του Πόντου
ΑδέλφιαΑντωνία Τρύφαινα
Πολέμων Β΄ του Πόντου
Μάρκος Αντώνιος Πολέμων
ΟικογένειαΔυναστεία του Πολέμωνα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Αρταξίας Γ΄, αρμεν. Արշամայի (13 π.Χ. - 34 μ.Χ.), που πιο πριν ονομαζόταν Ζήνων, από τη Δυναστεία του Πολέμωνα, ήταν αρχικά πρίγκιπας τού Κιμμερίου Βοσπόρου, τού Πόντου, της Κιλικίας, της Καππαδοκίας και με το νέο του όνομα έγινε βασιλιάς της Αρμενίας, υποτελής των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε ως Ζήνωνας και ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Πολέμωνα Α΄ τού Πόντου και της Πυθοδωρίδας, κόρης τού βαθύπλουτου Πυθοδώρου τού Τραλλιανού. Αδέλφια του ήταν ο Πολέμων Β΄ του Πόντου και η Αντωνία Τρύφαινα, σύζυγος τού Κότυος Γ΄ (Σαπαίων) της Θράκης.

Οι γονείς τού πατέρα του ήταν ο Ζήνων -εξέχων ρήτορας, αριστοκράτης και φίλος τού Μάρκου Αντωνίου- και η μάλλον ονομαζόμενη Τρύφαινα. Γονείς της μητέρας του ήταν ο Πυθόδωρος, φίλος τού Πομπήιου και η Αντωνία, κόρη τού Μάρκου Αντωνίου και της 2ης συζύγου του Αντωνίας Υβρίας της Νεότερης. Αυτό τον έκανε 2ο εξάδελφο τού Καλιγούλα και τού Νέρωνα.

Το 8 π.Χ. απεβίωσε ο πατέρας του και η μητέρα του βασίλισσα τού Πόντου παντρεύτηκε τον Αρχέλαο της Καππαδοκίας, υποτελή των Ρωμαίων. Έτσι η οικογένεια μετακινήθηκε στην Καππαδοκία· μεγάλωσε με τα αδέλφια του στην Αυλή τού πατριού του. Το 17 μ.Χ. απεβίωσε ο Αρχέλαος και η μητέρα του, τώρα βασίλισσα τού Πόντου και της Καππαδοκίας, μετέβη με τον αδελφό του στον Πόντο.

Από μικρός αρεσκόταν στο να αντιγράφει τα έθιμα και τα ενδύματα των Αρμενίων· να κυνηγά, να εορτάζει και να περνά τον χρόνο του όπως αυτοί. Το 18 μ.Χ. ο Βονώνης Α΄ των Αρσακιδών της Αρμενίας εξορίστηκε και ο Ζήνων έγινε δημοφιλής στους Αρμενίους και απέκτησε την εύνοιά τους. Ο Γερμανικός, εξάδελφος της Πυθοδωρίδας, με τη συγκατάθεση τού θείου του Τιβερίου, συμφώνησε με την Αρμενική αριστοκρατία και έστεψε τον Ζήνωνα ως βασιλιά της Αρμενίας, υποτελή των Ρωμαίων.

Οι Αρμένιοι τον χαιρέτησαν ως υποτελείς του και τον ονόμασαν Αρταξία Γ΄ από το όνομα της πόλης Αρταξάτα, όπου ανακηρύθηκε βασιλιάς. Οι συγκλητικοί έλαβαν την είδηση της στέψης του, οργάνωσαν πανηγυρική είσοδο όταν ο Γερμανικός και ο Δρούσος ο Νεότερος (γιος τού Τιβερίου) εισήλθαν στην πόλη, και η Σύγκλητος όρισε να στηθούν τα αγάλματά τους εκατέρωθεν τού ναού τού Άρεως Εκδικητή.

Ο Αρταξίας Γ΄ βασίλευσε, ώσπου απεβίωσε το 34 μ.Χ.. Δεν είχε νυμφευτεί και τον διαδέχθηκε ο Αρσάκης Α΄ της Αρμενίας, γιος τού Αρταβάνου Γ΄ της Παρθίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tacitus, Annals of Imperial Rome