Αρσάκης του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αρσάκης του Πόντου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΦαρνάκης Β΄ του Πόντου

Ο Αρσάκης (έζησε τον 1ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών ήταν πρίγκιπας στο βασίλειο τού Πόντου και έγινε βασιλιάς του (36 π.Χ.). Είχε καταγωγή Περσική και Ελληνική (Μακεδονική).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Φαρνάκη Β΄ τού Πόντου (γιου τού Μιθριδάτη ΣΤ΄) και της συζύγου του, που ήταν από τους Σαρμάτες. Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια: τον Δαρείο τού Πόντου και τη Δύναμη, σύζυγο τού Ασάνδρου, τού Σκριβονίου και τού Πολέμωνα Α΄ της Κιλικίας και μετά και τού Πόντου.

Ένας από τους 22 σωζόμενους στατήρες τού Φαρνάκη Β΄ τού Πόντου, πατέρα τού Αρσάκη. Στην πίσω όψη ο Απόλλων κάθεται σε θρόνο μπροστά από τρίποδα· το ένα χέρι κρατά κλαδί δάφνης, το άλλο ακουμπά σε κιθάρα. Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΦΑΡΝΑΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ. Έτος ΓΜΣ΄ = 143 = 55-54 π.Χ..

Ο Αρσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόντο και τον Κιμμέριο Βόσπορο. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, οι δύο αδελφοί αντιμετώπισαν την εξέγερση ενός σφετεριστή, που ονομαζόταν Αρσάκης. Αυτός κρατούσε το φρούριο Σαγύλιον, που όμως πολιορκήθηκε από τον Πολέμωνα Α΄ και τον Λυκομήδη από τα Κόμανα. Το 37 π.Χ. ο Δαρείος απεβίωσε και ο Αρσάκης διαδέχθηκε τον αδελφό του ως βασιλιάς τού Πόντου· τον έθεσε βασιλιά ο Μάρκος Αντώνιος. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, "κατά τη βασιλεία του ο Αρσάκης προκάλεσε εξέγερση, χωρίς την έγκριση τού Ρωμαίου επάρχου (praefectus)".

Η βασιλεία του ήταν σύντομη, καθώς απεβίωσε το 36 π.Χ.. Ο Μ. Αντώνιος πρόσθεσε τον Πόντο στην Κιλικία τού Πολέμωνα Α΄, που έγινε ο επόμενος βασιλιάς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gabelko, Oleg L. "The Dynastic History of the Hellenistic Monarchies of Asia Minor according to the Chronography of George Synkellos". Centre for Black Sea Studies: 2, 9. Retrieved Jan 3, 2011.
  • Strabo, Geographia xii p. 560