Αρμενική προεδρική εκλογή 2022

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρόωρες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στην Αρμενία στις 3 Μαρτίου 2022, μετά την παραίτηση του Προέδρου Αρμέν Σαρκισιάν στις 23 Ιανουαρίου 2022. [1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το άρθρο 124 του τροποποιημένου Συντάγματος, ένας ακομμάτιστος πρόεδρος θα εκλέγεται για επταετή, μη ανανεώσιμη θητεία. [2] Σύμφωνα με το άρθρο 125, ο υποψήφιος που θα λάβει τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ψήφων του συνολικού αριθμού των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης θα εκλεγεί Πρόεδρος της Αρμενίας . [3] Εάν ο πρόεδρος δεν εκλεγεί, διεξάγεται δεύτερος γύρος στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος που θα λάβει τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των ψήφων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Εάν και πάλι δεν εκλεγεί πρόεδρος, θα διεξαχθεί τρίτος γύρος εκλογών όπου μπορούν να συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στον δεύτερο γύρο. Στον τρίτο γύρο θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει την πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 125 του συντάγματος, τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης έχει το δικαίωμα να προτείνει έναν υποψήφιο για τον Πρόεδρο. [4] Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 27 μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να υποστηρίξουν τον αντίστοιχο υποψήφιο προκειμένου αυτός ο υποψήφιος να προταθεί επίσημα. Έτσι, σε περίπτωση ευρείας συναίνεσης, ένας υποψήφιος μπορεί κάλλιστα να είναι υποψήφιος χωρίς αντίπαλο, καθώς τα κόμματα της μειοψηφίας με λιγότερα από 27 μέλη στην Εθνοσυνέλευση δεν θα μπορούν να προτείνουν υποψήφιο.

Αιρετότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το τροποποιημένο σύνταγμα, μπορεί να εκλεγεί όποιος έχει συμπληρώσει την ηλικία των σαράντα ετών, έχει υπηκοότητα μόνο της Αρμενίας για τα προηγούμενα έξι χρόνια και διαμένει μόνιμα στην Αρμενία τα προηγούμενα έξι χρόνια, έχει δικαίωμα ψήφου και μιλά την αρμενική γλώσσα . ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. [5]

Υποψήφιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κυβερνών κόμμα Πολιτικό Συμβόλαιο (71 έδρες) και η αξιωματική αντιπολίτευση Αρμενική Συμμαχία (29 έδρες) εκπλήρωσαν την απαίτηση των 27 εδρών για να ορίσουν έναν προεδρικό υποψήφιο. Ωστόσο, η κατώτερη αντιπολίτευση συμμαχία Έχω την Τιμή έχει μόνο 6 έδρες και δεν μπορεί να προτείνει υποψήφιο από μόνη της.

Όνομα Κόμμα Υποψήφιοι Σημειώσεις Αξιώματα στα οποία υπηρέτησε
Βαχάγκν Χατσατουριάν Ανεξάρτητος Πολιτική Σύμβαση [6] Δήμαρχος του Ερεβάν (1992–1996),
Υπουργός Βιομηχανίας Υψηλής Τεχνολογίας (2021–2022)

Μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρμενική Συμμαχία και η Συμμαχία Έχω την Τιμή της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν «να μην συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές με κανέναν τρόπο». Οι δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης ανέφεραν σε κοινή δήλωση, «Το Σύνταγμα της Αρμενίας απαιτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι αμερόληπτος, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Αν και ο θεσμός του Προέδρου πρέπει να λειτουργεί ως ένας πραγματικά ουδέτερος θεσμός που ενώνει την κοινωνία, η κυβέρνηση στην εξουσία αποφάσισε να ορίσει και να εκλέξει έναν Πρόεδρο που θα εκπροσωπεί μόνο την κυρίαρχη δύναμη». Σημειώνοντας ότι η Αρμενία αντιμετωπίζει σοβαρές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην εθνική ενότητα και τη δημόσια αλληλεγγύη». [7]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα[8]
Υποψήφιοι Κόμματα 1ος γύρος 2ος γύρος
Ψήφοι % Ψήφοι %
Βαχάγκν Χατσατουριάν Ανεξάρτητος 69 100,00 71 100,00
  0 0,00 0 0,00
81 ψήφοι 64 ψήφοι
Έγκυρα ψηφοδέλτια 69 100,00 71 100,00
Λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια 0 0,00 0 0,00
Σύνολο 69 100 71 100
Αποχές 38 35,51 36 33,64
Εγγεγραμμένοι / συμμετοχή 107 64,49 107 66,36
Πηγές: News.am, RadioFreeEurope}}

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Armenian parliament to elect president in March - report». SWI swissinfo.ch (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Constitution of Armenia - Library - The President of Armenia». www.president.am (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2018. 
  3. «Constitution of Armenia - Library - The President of Armenia». www.president.am (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2018. 
  4. «Constitution of the Republic of Armenia - Library - the President of the Republic of Armenia». 
  5. «Constitution of Armenia - Library - The President of Armenia». www.president.am (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2018. 
  6. «National Assembly of the Republic of Armenia | Official Web Site | parliament.am». www.parliament.am. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  7. «Opposition will not nominate candidates for President of Armenia» (στα αγγλικά). Public Radio of Armenia. https://en.armradio.am/2022/02/04/opposition-will-not-nominate-candidates-for-president-of-armenia/. Ανακτήθηκε στις 2022-02-06. 
  8. RFE/RL's Armenian Service. «Armenian Lawmakers Elect Former Minister Khachatrian As President». RadioFreeEurope/RadioLiberty (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. .