Αριστοτέλης Φιλιππίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αριστοτέλης Φιλιππίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1915
Θάνατος1985
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠολυτεχνείο του Βερολίνου
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Γέιλ

Ο Αριστοτέλης Φιλιππίδης του Ηρακλέους (Aristoteles Iraklis Philippidis, 19159 Αυγούστου 1985), γνωστός στις ΗΠΑ ως Άρις Φίλιπς (Aris Phillips), ήταν Έλληνας ερευνητής και πανεπιστημιακός στον χώρο της εφαρμοσμένης μηχανικής. Συνεισέφερε στην έρευνα για την αντοχή των υλικών και στη θεωρία της πλαστικότητας.

Ο Αριστοτέλης Φιλιππίδης γεννήθηκε στη Σμύρνη και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Αθήνα το 1932. Πήρε πτυχίο μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια πήγε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου ερεύνησε ως υποψήφιος διδάκτορας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γκέοργκ Χάμελ, και το 1939 πήρε το διδακτορικό του με διατριβή τιτλοφορούμενη Συνεισφορά στη γεωμετρία των μαζών. Συνέχισε με μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1940 και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου από το 1940 μέχρι το 1945.

Το 1947 ο Φιλιππίδης εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου δίδαξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Αργότερα έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 70 ετών. Ο Φιλιππίδης ήταν έγγαμος (από το 1949) και είχε αποκτήσει δύο γιους.

Ο Φιλιππίδης υπήρξε ο ιδρυτής (το 1965) και συντάκτης του ερευνητικού περιοδικού Acta Mechanica, που εκδίδεται μέχρι σήμερα από τη Springer Science+Business Media.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2019.

Πηγές - εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]