Αριστοτέλης Κουτσουμάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αριστοτέλης Κουτσουμάρης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αριστοτέλης Κουτσουμάρης (Ελληνικά)
Γέννηση1895
Ίσαρης Αρκαδίας
Θάνατος1969
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
αξιωματικός Αστυνομικού Σώματος
ΕργοδότηςΑστυνομία Πόλεων
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας
Τράπεζα της Ελλάδος

Ο Αριστοτέλης Κουτσουμάρης γεννήθηκε το 1895 στο χωριό Ίσαρις, κοντά στη Μεγαλόπολη.

Ξεκίνησε τη καριέρα του στη Χωροφυλακή και αργότερα, όταν ιδρύθηκε η Αστυνομία Πόλεων, ήταν από τους πρώτους που επιλέχτηκαν για τη στελέχωσή της. Από το 1928 μέχρι το 1932 ήταν ο Διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών. Εισήγαγε σύγχρονες μεθόδους εγκληματολογίας και ήταν αυτός που κατάφερε να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Δημητρίου Αθανασόπουλου το 1931. Το 1932 ύστερα από ένα δυσφημιστικό εναντίον του άρθρο μιας εφημερίδας και την μη στήριξή του από την ηγεσία της Αστυνομίας Πόλεων, αποχώρησε από το σώμα. Είχε σπουδάσει νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος αρχικά στην Εθνική Τράπεζα και από το 1936 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν επίσης ο εμπνευστής των Λαϊκών Υπνωτηρίων που λειτούργησαν αρχικά το 1937.

Στη διάρκεια της κατοχής ήταν ο διευθυντής της αστυνομικής δύναμης του Ερυθρού Σταυρού και είχε την ευθύνη για τη φύλαξη των τροφίμων και τη διανομή τους στους πολίτες που τα είχαν ανάγκη. Βλέποντας την ανθρωπιστική κρίση από την έλλειψη τροφίμων στην Αθήνα, το χειμώνα του 1941 -42, αποφάσισε μαζί με συνεργάτες του να φωτογραφήσουν κρυφά θύματα του λιμού και να στείλουν τις φωτογραφίες στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει γνωστή η κατάσταση στην Ελλάδα και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού, που είχαν επιβάλει οι Σύμμαχοι, και την αποστολή άμεσα τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Συνεργάτες του στην προσπάθεια αυτή ήταν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ασφαλείας, αστυνόμος Νίκος Παπαδημητρίου, ο προϊστάμενος του φωτογραφικού τμήματος εγκληματολογικών υπηρεσιών, υπαστυνόμος Δημήτριος Κατσιμακλής, ο αρχιφύλακας Πέτρος Παπανικολάου, οι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού Νικόλαος Κωνσταντόπουλος και Κλειώ Θηβαιοπούλου και ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Πάνος Τζελέπης, που κινηματογράφησε τα παιδιά που πέθαιναν από την πείνα στη Ριζάρειο.

Ο Αριστοτέλης Κουτσουμάρης πέθανε στην Αθήνα το 1969. Το αρχείο του βρίσκεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πληροφορίες αντλήθηκαν από τα βιογραφικά των Αριστοτέλη Κουτσουμάρη, Νίκου Παπαδημητρίου, Δημητρίου Κατσιμακλή, Πέτρου Παπανικολάου, Νικολάου Κωνσταντόπουλου, Κλειώς Θηβαιοπούλου και Πάνου Τζελέπη, σελ. 420 -432 από το μυθιστόρημα Ο λιμός, του Πάνου Αμυρά, εκδ. Διόπτρα.