Αριστοκράτης απατεών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστοκράτης απατεών
(Le Gentleman d'Epsom)
ΣκηνοθεσίαΖιλ Γκρέιντζερ[1]
ΠαραγωγήΖακ Μπαρ
ΣενάριοΑλμπέρ Σιμονέν, Ζιλ Γκρέιντζερ και Μισέλ Ωντιάρ
ΠρωταγωνιστέςΖαν Γκαμπέν, Λουί ντε Φυνές, Αλμπερ Ντινάν, Αλμπέρ Μισέλ, Alexandre Rignault, Aline Bertrand, Catherine Langeais, Σαρ Μιγιό, Claude Joseph, Edith Ker, Εντουάρ Φρανκόμ, Φρανκ Βίλαρντ, François Nadal, Georgette Peyron, Ζακ Μαρίν, Jean Bérard, Jean Degrave, Ζαν Λεφέβρ, Jean Martinelli, Ζαν Κλοντ Ρεμολό, Joëlle Bernard, Josée Steiner, Léon Zitrone, Léonce Corne, Λουί Σεντέβ, Madeleine Robinson, Μαρκ Αριάν, Μαρσέλ Μπερνιέ, Marcel Berteau, Marie-Hélène Dasté, Michel Thomass, Πωλ Φέβρ, Πολ Φρανκέρ, Πωλ Μερσέ, Πιέρ Κολέτ, Pierre Durou, Pierre Vernet, Raymond Oliver, René Hell, Robert Blome, Roger Dutoit, Simone Landry, Michel Charrel[2] και Guy Henri[2]
ΜουσικήΜισέλ Λεγκράν και Francis Lemarque
ΦωτογραφίαLouis Page
ΜοντάζJacques Desagneaux
Πρώτη προβολή3  Οκτωβρίου 1962[3]
Κυκλοφορία3 Οκτωβρίου 1962
Διάρκεια84 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Ο Αριστοκράτης απατεών (Πρωτότυπος τίτλος: Le Gentleman d'Epsom) είναι Γαλλική κωμική ταινία του 1962 σε σκηνοθεσία Ζιλ Γκρέιντζερ και σε σενάριο των Αλμπέρ Σιμονίν, Ζιλ Γκρέιντζερ, Μισέλ Οντιάρ. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Γκαμπέν, Λουί ντε Φινές και Μαντλέν Ρόμπινσον.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρίτσαρντ, ένας απόστρατος ταγματάρχης βγάζει τα προς το ζειν, πουλώντας πληροφορίες σε παίκτες του ιπποδρόμου, οι οποίες είναι συνήθως ψεύτικες, ενώ πάντα επιδιώκει να βγάλει κέρδος από τις συναλλαγές του.

Παρόλα αυτά, οι περιστάσεις συνωμοτούν γενικά για να χάσει όλα του τα χρήματα και αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της οικογένειάς του, εν μέρει απειλώντας να τους φέρει σε δύσκολη θέση με το να τον στείλουν στη φυλακή για τη μη τακτοποίηση των χρεών του.

Μια μέρα συναντά τη Μοντ, μια παλιά του αγάπη που έφτασε πολύ κοντά στο να την παντρευτεί, πριν αναγκαστεί να την εγκαταλείψει μετά από μια μεγάλη χασούρα στο ντέρμπι του Έπσομ. Η Μοντ είναι πλέον παντρεμένη με έναν τραπεζίτη και ζει στη Νέα Υόρκη. Οι δύο τους θα θυμηθούν για λίγο τις παλιές καλές μέρες, και εκείνος την προσκαλεί για δείπνο σε ένα εστιατόριο πολυτελείας, το οποίο όμως δεν μπορεί να πληρώσει.

Ο Ρίτσαρντ σχεδιάζει να εξοικονομήσει όσα χρήματα χρειάζεται από μια μεγάλη απάτη, αλλά σύντομα βρίσκεται ακόμη πιο βαθιά χρεωμένος. Ωστόσο η σωτηρία του στα μάτια της πρώην αγαπημένης του, έρχεται όταν κατά λάθο θα πέσει στα χέρια του ένα κουπόνι στοιχήματος σε ιπποδρομίες, με το οποίο και κερδίζει μια μικρή περιουσία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζαν Γκαμπέν - Ρίτσαρντ Σαρμερί
  • Μαντλέν Ρόμπινσον - Μοντ
  • Λουί ντε Φυνές - Γκασπάρ Ριπό
  • Πολ Φρανκέρ - Άρθουρ
  • Πωλ Μερσέ - Όσκαρ Ρομπινό
  • Ζαν Λεφέβρ - Τσάρλι
  • Ζαν Μαρτινέλι - Χιμπέρτ

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 20 Ιανουαρίου 1964 στις κινηματογραφικές αίθουσες Αλεξάνδρα και Μαξίμ στην Αθήνα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0056014/. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. www.imdb.com/title/tt0056014/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2016.
  4. «ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΑΠΑΤΕΩΝ» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 19 Ιανουαρίου 1964. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harriss, Joseph (2018). Jean Gabin: The Actor Who Was France (στα Αγγλικά). McFarland. σελ. 270. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]