Αριστείδης Έσσλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστείδης Έσσλιν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1839
Αθήνα
Θάνατος27  Νοεμβρίου 1904
Λάρισα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός μηχανικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία Νοταρά
ΤέκναΌθωνας Έσσλιν
ΓονείςΙούλιος φον Έσσλιν
ΑδέλφιαΚωνσταντίνος Έσσλιν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑργυρός Σταυρός του Σωτήρος (1892)
Ο Σταυρός των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος

Ο Αριστείδης Έσσλιν (Aristeides Emanuel Bathasar von Hößlin)[1], 1839-1904, ήταν Έλληνας πολιτικός μηχανικός βαυαρικής καταγωγής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου 1839 και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Απεβίωσε στη Λάρισα στις 27 Νοεμβρίου 1904.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ιουλίου Έσσλιν, τραπεζίτη - μεγαλέμπορου, και της Χριστίνας Χατζηαποστόλου, κόρης Έλληνα προξένου στην Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέλφια, τον έγκριτο νομικό και πολιτικό Κωνσταντίνο Έσσλιν και τον Φερδινάνδο Έσσλιν που θυσιάστηκε το 1866 για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Νυμφεύθηκε το 1871 την Μαρία Νοταρά, εγγονή του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Η Μαρία Νοταρά καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια των Νοταράδων με ρίζες στο Βυζάντιο. Ήταν κόρη του Ανδρέα Νοταρά, υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα, υπουργού και βουλευτού Κορινθίας και της Πηνελόπης Καραϊσκάκη. Ο Αριστείδης Έσσλιν μαζί με την Μαρία Νοταρά απέκτησαν 8 παιδιά, από το πρώτο τους γιο τον γεωπόνο και μεγαλοκτηματία Φλαμπουρίτσας Τρικάλων[2] Γουλιέλμο Έσσλιν που γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1872 κατάγονται όλοι οι εν ζωή Έσσλιν στην Αθήνα. Το 1880 γεννήθηκε ο Όθωνας Έσσλιν, ο μικρότερος της οικογενείας, που αφιέρωσε τη ζωή του στον Μακεδονικό Αγώνα. Ο οπλαρχηγός Όθωνας Έσσλιν κατατάχθηκε στο σώμα του Δ. Παπαβίερου[3] που συστάθηκε την άνοιξη του 1907.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αριστείδης Έσσλιν εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός, κατασκεύασε το λιμάνι του Βόλου, το νομαρχιακό κτήριο της Ερμούπολης Σύρου και πολλά άλλα κτήρια στην Αθήνα μεταξύ των οποίων και της οικογένειας Μπενάκη. Τιμήθηκε από τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α' για την μακρά και επιτυχημένη υπηρεσία του με τον Αργυρό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hartmut von Hösslin - Hösslin Daten aus 5 Jahrhunderten ISBN 978-3-89639-087-5
  2. «Η Ιστορία των Τρικάλων Κορινθίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2011. 
  3. Το σώμα του Παπαβίερου