Αριανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική αρχαιότητα με το όνομα Αριανή, ή Εράν, ή Αϊράν, ή Αρυάν, οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν από την εποχή του Ερατοσθένους, το κεντρικό τμήμα της Ασίας που περιλαμβάνεται μεταξύ του Τίγρη ποταμού μέχρι του Ινδού ποταμού και από την Ερυθρά θάλασσα, νότια, μέχρι τη Κασπία, το λεγόμενο σήμερα οροπέδιο του Ιράν.

Η Αριανή, καταλάμβανε εκτάσεις που υπολογίζονταν από τον Ερατοσθένη, βάσει των μετρήσεων των "βηματιστών" του Μεγάλου Αλεξάνδρου,[εκκρεμεί παραπομπή] και των γεωγραφικών στοιχείων της ακτοπλοϊκής έρευνας που είχε διενεργήσει ο Νέαρχος, σε μήκος μεν τα 14.000 στάδια, (δηλαδή περίπου 2.600 χλμ.), και σε πλάτος 12.000 στάδια. Η περιοχή περιλαμβάνει τα εδάφη: της Γεδρωσίας, της Καραμανίας, των Αραχωτών, των Δραγγών, καθώς και οι ορεινές περιοχές των λεγομένων Παρπανισαδών, των Αρείων και των Πάρθων.

Κατά δε τον Διόδωρο στην Αριανή είχε γεννηθεί ο Ζαρατούστρα. Η όλη αυτή έκταση κατοικούνταν από πολλές φυλές και λαούς που είχαν υποταχθεί στους Πέρσες και μιλούσαν την αυτή γλώσσα.

Οι δε (αρχαίοι) Πέρσες αποκαλούσαν την χώρα αυτή Ιράν κατ΄ αντίθεση προς το Ανιράν δηλαδή τη χώρα των μη Αρίων φυλών, που αργότερα ονομάσθηκε Τουράν.

  • Σήμερα την ονομασία αυτή, (αριάνα), φέρουν επίσημα ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός καθώς και η κρατική αεροπορική εταιρεία του Αφγανιστάν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.3ος, σ.507.