Καραμανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τη νότια (μεσογειακή) ακτή της Ανατολίας. Για τη σατραπεία της δυναστείας των Αχαιμενιδών, δείτε: Καρμανία.

Σύμφωνα με τον Σερ Φράνσις Μποφόρ, Καραμανία ήταν το όνομα της νότιας (μεσογειακής) ακτής της Ανατολίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομα επίσης μπορεί να αναφέρεται στην ευρύτερη ανατολικό-κεντρική περιοχή της Ανατολίας, το όνομα της οποίας αντανακλάται στο όνομα της σύγχρονης πόλης Καραμάν. Το όνομα αυτό επίσης είναι συνώνυμο των ονομάτων της Επαρχίας Καραμάν της Τουκίας, του ιστορικού βιλαετιού Καραμάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της μεσαιωνικής τουρκικής δυναστείας των Καραμανίδων, και του κράτους εκείνης της περιοχής, και των Καραμανλήδων, τουρκόφωνης χριστιανικής ορθόδοξης ομάδας με καταγωγή από την περιοχή.

Το βιβλίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1811–12 ο Φράνσις Μποφόρ, τότε κυβερνήτης του πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας HSM Frederikssteen, επιφορτίστηκε με το έργο της χαρτογράφησης της ακτής της Ανατολίας. Το 1817 δημοσίευσε ένα βιβλίο για τις υπηρεσίες του με τίτλο, Σύντομη περιγραφή της νότιας ακτής της Μικράς Ασίας και των ερειπίων της αρχαιότητας. Με χάρτες, σχέδια και συλλεγμένα κατά την έρευνα αυτής της ακτής, υπό τις εντολές των επιτελών του Ναυαρχείου, κατά τα έτη 1811-1812[σ 1][1]. Στον πρόλογο του βιβλίου αποκαλεί τις νότιες ακτές της Ανατολία Καραμανία, αλλά προσθέτει ότι παρόλο που το όνομα ήταν συνηθισμένο στους ευρωπαίους, δεν το χρησιμοποιούσαν ούτε οι κάτοικοι, ούτε η κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Καραμανίδες (τουρκικά: Karamanoğulları) ήταν μια ιστορική δυναστεία που είχε την ηγεμονία της περιοχής μεταξύ του τέλους του 13ου μέχρι το τέλος του 15ου αιώνα[3]. Το κράτος ιδρύθηκε από τους Τουρκομάνους, υπό την ηγεσία του Καραμάν Μπέι, και τελικά ενσωματώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη βασιλεία του Μωάμεθ Β'. Το κράτος των Καραμανίδων ιδρύθηκε στο νοτιότερο μισό της Κεντρικής Ανατολίας. Στο απόγειο της ισχύος του είχε επίσης υπό τον έλεγχό του την κεντρική περιοχή της μεσογειακής ακτής της Ανατολίας (περίπου η περιοχή της Κιλικίας της αρχαιότητας, δηλαδή το ανατολικό μισό της σύγχρονης Επαρχίας της Αττάλειας και το δυτικό μισό της σύγχρονης Επαρχίας Μερσίν). Μετά την προσάρτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, επιβίωσαν δύο ονόματα από την εποχή των Καραμανίδων: η σημερινή πόλη Καραμάν (στην Κεντρική Ανατολία), η οποία ήταν η πρωτεύουσα των Καραμανίδων και (μέχρι τη δεκαετία του 1920) η μειονότητα των Καραμανλήδων (Αν και οι Καραμανίδες ήταν μουσουλμάνοι, οι Καραμανλήδες ήταν τουρκόφωνοι χριστιανική μειονότητα η οποία μετανάστευσε στην Ελλάδα κατά την ανταλλαγή πληθυσμών στη δεκαετία του 1920.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βιβλίο του, ο Σερ Φράνσις Μποφόρ αναφερόταν σε όλη την νότια ακτή της Ανατολίας ως Καραμανία. Αυτό το όνομα αναφερόταν σε μια ευρεία περιοχή από το Όρος Κράγος (Yediburun ) ως τις Αιγαιές (Αιγαιαί, Ayas), όπου ο Μπορόφ τραυματίστηκε από μία έκρηξη[2]. Η περιοχή είναι από τις συντεταγμένες 36°24′N 29°07′E / 36.400°N 29.117°E / 36.400; 29.117 στα δυτικά μέχρι τις 36°47′N 35°50′E / 36.783°N 35.833°E / 36.783; 35.833 στα ανατολικά, περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, αλλά με ένα γεωγραφικό μήκος έκτασης περίπου 600ων χιλιομέτρων. Σήμερα αντιστοιχεί σε παραλιακή περιοχή τριών επαρχιών της Τουρκίας, της Αττάλειας, της Μερσίν, και των Αδάνων. Όμως, ακόμα και στο απόγειο της δύναμής τους, οι Καραμανίδες έλεγχαν μόνο το ένα τρίτο αυτής της ακτής.

Η περιοχή έρευνας του Μποφόρ.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Caramania της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση
  1. Brief description of the south coast of Asia-Minor and of the remains of antiquity. With plans, views, & collected during a survey of that coast, under the orders of the Lords commissioners of the Admiralty, in the years 1811-1812
Παραπομπές
  1. «Worlscat identities». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 Sir Francis Beaufort:Karamanya, (tr:Ali Neyzi-Doğan Türker), Akdeniz medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, ISBN 975-7078-15-8
  3. Gábor Ágoston; Bruce Masters (2009). Encyclopaedia of the Ottoman Empire. p. 40. ISBN 978-0-8160-6259-1.