Αρδέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρδέα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αρδέα
41°37′0″N 12°33′0″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήμητροπολιτική περιοχή της Ρώμης
ΠροστάτηςΑπόστολος Πέτρος
Έκταση72,09 km²[1]
Υψόμετρο37 μέτρα
Πληθυσμός49.057 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.00040
Τηλ. κωδ.06
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άρντεα ήταν αρχαία πόλη και κοινότητα, βρίσκεται στην Μητροπολιτική Πόλη της Ρώμης, 35 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης και περίπου 4 χιλιόμετρα από την Μεσογειακή ακτή. Η οικονομία της βασίστηκε αρχικά στην γεωργία αλλά από την δεκαετία του 1970 κυρίαρχο ρόλο έχει η βιοτεχνία. Η Άρντεα ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και ήταν μια από τις αρχαιότερες πόλεις της δυτικής Ευρώπης, την κατοικούσαν οι Ρούτουλοι και καταγράφονται στην Αινειάδα. Ο βασιλιάς της Ρώμης Ταρκύνιος ο Υπερήφανος προσπάθησε να καταλάβει την Άρντεα με έφοδο αλλά απέτυχε (509 π.Χ.), στην συνέχεια ξεκίνησε την πολιορκία.[3] Η πολιορκία δεν ολοκληρώθηκε επειδή ανατράπηκε το Ρωμαϊκό Βασίλειο και ανέβηκε η Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Ο πρώτος Ρωμαίος ύπατος και αρχηγός των επαναστατών Λεύκιος Ιούνιος Βρούτος έφτασε στο στρατόπεδο του Ταρκύνιου που πολιορκούσε την Άρντεα, ο λαός της πόλης του άνοιξε τις πύλες και τον δέχτηκε σαν ελευθερωτή.

Οι Βόλσκοι αργότερα πολιόρκησαν την Άρντεα (443 π.Χ.) αλλά αποκρούστηκαν επιτυχώς από τα Ρωμαϊκά στρατεύματα. Μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση η Άρντεα καταγράφεται πολλές φορές για την σύνδεση της με την Βία Αρντεατίνα ένας από τους βασικότερους δρόμους της αυτοκρατορίας. Όταν ξέσπασε ο Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος η Άρντεα ήταν μία από τις λίγες πόλεις που υποστήριξαν την Αρχαία Καρχηδόνα, όταν νίκησαν οι Ρωμαίοι στερήθηκαν τα προνόμια τους. Την περίοδο (3ος αιώνας π.Χ.-2ος αιώνας π.Χ.) ήταν ασήμαντη Ρωμαϊκή πόλη, τον 1ο αιώνα π.Χ. κατοικούσε σε αυτήν ο Ρωμαίος συγγραφέας Λεύκιος Ιούνιος Μοδεράτος Κολουμέλας.[4] Όταν έπεσε η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η Άρντεα ερημώθηκε, αναδείχτηκε ξανά όταν στεγάστηκε στο κάστρο της ο Πάπας Γελάσιος Β΄ (1118), ακολούθησαν πολλοί βαρόνοι. Ο Πάπας Μαρτίνος Ε΄ την ανέθεσε σε έναν ευγενή του από την Οικογένεια Κολόννα (1419), την πούλησε στην Οικογένεια Τσεζαρίνι (1419). Τα σύγχρονα χρόνια απέκτησε πλούσιες αρδευτικές εγκαταστάσεις και έγινε προάστειο της Πομέτζια (1948), τελικά έγινε ανεξάρτητος Δήμος (1970)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας. Ανακτήθηκε στις 16  Μαρτίου 2019.
  2. demo.istat.it?l=it.
  3. https://www.unrv.com/bio/lucius-tarquinius-superbus.php
  4. Lucius Junius Moderatus Columella (1745). L. Junius Moderatus Columella of Husbandry, in Twelve Books: and his book, concerning Trees. Translated into English, with illustrations from Pliny, Cato, Varro, Palladius and other ancient and modern authors. London: A. Millar. σ. 130

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lucius Junius Moderatus Columella (1745). L. Junius Moderatus Columella of Husbandry, in Twelve Books: and his book, concerning Trees. Translated into English, with illustrations from Pliny, Cato, Varro, Palladius and other ancient and modern authors.