Αργυρός του Μπάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αργυρός του Μπάρι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1000 (περίπου)[1]
Μπάρι
Θάνατος1068
Vieste
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Οικογένεια
ΓονείςMelus of Bari
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατεπάνω της Ιταλίας

Ο Αργυρός του Μπάρι (ιταλικά: Argiro, Μπάρι, περ. 1000 – Βιέστε, 1068) ήταν Λομβαρδός επαναστάτης και βυζαντινός Κατεπάνω της Ιταλίας από το 1051[2] έως το 1058[3].

Ήταν ο γιος του Λομβαρδού επαναστάτη Μέλη και της Μαράλντα. Το 1011 , μετά την ήττα του πατέρα του, ο οποίος είχε επαναστατήσει εναντίον των Βυζαντινών , ο νεαρός Αργυρός συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο μαζί με τη μητέρα του. Το όνομα Αργυρός, που είναι βυζαντινό κι όχι ιταλικό, πιστεύεται δεν είναι το πραγματικό του αλλά του δόθηκε από τους βυζαντινούς κατά την αιχμαλωσία του στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1039 επέστρεψε στην βυζαντινή Ιταλία με σκοπό να αποκαταστήσει την τάξη στην Απουλία. Ο Αργυρός αντιμετώπισε επιτυχημένα τους Λομβαρδούς νικώντας σε πολλές μάχες και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Απουλίας, τον ίδιο τίτλο είχε και ο πατέρας του. Το 1050 έλαβε το αξίωμα του Μαγίστρου και το 1051 Κατεπάνω.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 10  Μαρτίου 2021.
  2. Λάμπρου, σελ 315
  3. Λάμπρου, σελ 384

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Argiro (generale bizantino) της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).