Αραουκάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραουκάρια
Αρωκάρια η στενόφυλλος στη νότια Βραζιλία
Αρωκάρια η στενόφυλλος στη νότια Βραζιλία
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Κωνοφόρα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Αρωκαριοειδή (Araucariaceae)
Γένος: Αρωκάρια (Araucaria)
Juss.
Είδη

Δείτε κείμενο

Η αραουκάρια ή αρωκάρια είναι δέντρο που ανήκει στο γένος αειθαλών κωνοφόρων δέντρων της οικογένειας των αρωκαριοειδών. Υπάρχουν 19 είδη τους γένους που φυτρώνουν στη Νέα Καληδονία (όπου βρίσκονται 13 ενδημικά είδη), στο νησί Νόρφολκ της Ωκεανίας, στην ανατολική Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα, στην Αργεντινή, στη Χιλή και στη νότια Βραζιλία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αραουκάριες είναι κυρίως μεγάλα δέντρα με ανοιχτή σπειροειδή κορυφή που φτάνει σε ύψος τα 30-80 μέτρα. Τα οριζόντια κλαδιά είναι σαν σπείρες και καλύπτονται από λεπιδοειδή ή βελονοειδή φύλλα. Σε ορισμένα είδη τα φύλλα είναι στενά και λογχοειδή και μόλις που καλύπτουν το ένα το άλλο. Σε άλλα πάλι, είναι φαρδιά και επίπεδα.

Τα περισσότερα είδη έχουν ξεχωριστά φύλα, αν και σε μεμονωμένες περιπτώσεις συνυπάρχουν και τα δύο φύλα ή αλλάζουν φύλο με τον καιρό. Οι θηλυκοί κώνοι είναι συνήθως ψηλά στο δέντρο, είναι σφαιρικοί και κυμαίνονται σε μέγεθος από 7 έως 25 εκατοστά σε διάμετρο. Περιέχουν 80-200 μεγάλους, εδώδιμους σπόρους, παρόμοιους με τα κουκουνάρια, αλλά μεγαλύτερους. Οι αρσενικοί κώνοι είναι μικρότεροι, μήκους 4-10 εκατοστών και κυλινδρικοί.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι εναπομείναντες πληθυσμοί αραουκάριων είναι γεωγραφικά περιορισμένοι και βρίσκονται σε δάση και θαμνότοπους με μια προτίμηση για ανοιχτές τοποθεσίες. Είναι ζωντανά απολιθώματα που χρονολογούνται από τις αρχές του μεσοζωικού αιώνα. Τα απολιθώματα δείχνουν ότι το γένος αρχικά υπήρχε στο βόρειο ημισφαίριο μέχρι το τέλος της κρητιδικής περιόδου.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποια από τα είδη καλλιεργούνται για την ιδιαίτερη, εξαιρετικά συμμετρική τους μορφή. Αρκετά είδη θεωρούνται οικονομικής σημασίας για την παραγωγή ξυλείας και των κουκουναριών.

Τα πιο γνωστά είδη είναι :

  • Araucaria araucana (Αρωκάρια της Αραουκανία) - Αρωκάρια η επαλληλόφυλλος ή Αραουκάρια της Χιλής ή Χιλιανή αρωκάρια
  • Araucaria angustifolia (Αρωκάρια η στενόφυλλος)
  • Araucaria bidwillii (Αρωκάρια του Μπίντγουιλ) - Μπούνγια-μπούνγια ή μπούνια-μπούνια (αγγλ. Bunya-bunya)
  • Araucaria heterophylla (Αρωκάρια η ετερόφυλλος)

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]