Αποξηραμένο καλαμάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποξηραμένο καλαμάρι
Αποξηραμένο καλαμάρι
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΨιλοκομμένο αποξηραμένο καλαμάρι
Τόπος προέλευσηςΙαπωνία
Πληροφορίες
Πιάτοσυνοδευτικό
ΕίδοςΘαλασσινό
Κύρια συστατικάκαλαμάρι
Παραλλαγέςαποξηραμένη σουπιά
Άλλες πληροφορίεςστην Ιαπωνία τρώγεται με συνοδεία αλκοόλ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το αποξηραμένο καλαμάρι είναι αποξηραμένο, μαριναρισμένο, θαλασσινό προϊόν που καταναλώνεται σε παράκτιες ασιατικές χώρες, στη Ρωσία και στη Χαβάη. Κατασκευάζεται από καλαμάρι ή από σουπιά.

Ιστορία και παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλαμάρι είναι αρκετά διαδεδομένη πηγή τροφής στις χώρες που βρέχονται απο τον ειρηνικό ωκεανό. Όταν οι χώρες που παρασκεύαζαν αποξηραμένο καλαμάρι άρχισαν να κάνουν εμπόριο με τους Άγγλους για να το αναφέρουν χρησιμοποιούσαν τον όρο "Dried shredded squid" δηλαδή αποξηραμένο ψιλοκομμένο καλαμάρι. Στο Χονγκ Κονγκ έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του 70’. Στο Μακάο σερβίρεται συνήθως με το παραδοσιακό Μπισκότο αμυγδάλου. Στην Ιαπωνία το αποξηραμένο καλαμάρι είναι Οτσουμάμι (δηλαδή σνακ που καταναλώνεται με συνοδεία αλκοόλ). Στην Κορέα τηγανίζεται μαζί με μείγμα μπαχαρικών και τρώγεται σαν ορεκτικό ή αλατισμένο ως μεζές που συνοδεύει μπύρα σε μπυραρίες.

τα καλαμάρια καθώς αποξηραίνονται

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To καλαμάρι βορείου Ειρηνικού κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και αφαιρείται το δέρμα του. Βράζει σε θερμοκρασία 65-80°C για 5 λεπτά. Μετά τρίβεται σε μικρές φέτες και αφήνεται να μαριναριστεί για 4 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποξηραίνεται για 20 ώρες μέχρις ότου να φτάσει σε επίπεδο υγρασίας γύρω στο 40%. Μετά αφήνεται σε κρύο δωμάτιο για 2 εβδομάδες ή περισσότερο. Αργότερα αποξηραίνεται για δεύτερη φορά σε θερμοκρασία 120°C μέχρι η υγρασία να φτάσει στο 25%. Τότε το χρώμα είναι κίτρινο με ανοιχτό καφέ και είναι έτοιμο για συσκευασία.