Αποκομιδή απορριμμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όχημα αποκομιδής απορριμμάτων στη Σακόν Ναχόν της Ταϊλάνδης.
Φορτηγίδα αποκομιδής απορριμμάτων στη Βενετία της Ιταλίας.
Χειροκίνητη αποκομιδή απορριμμάτων στο δυτικό Μπουκίτ Μπατόκ της Σιγκαπούρης.
Απορρίμματα σε πεζοδρόμιο για συλλογή, σε σακούλες με αυτοκόλλητα - στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας

Η αποκομιδή απορριμμάτων αποτελεί μέρος της διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη μεταφορά στερεών αποβλήτων από το σημείο χρήσης και διάθεσης στο σημείο επεξεργασίας ή στον χώρο υγειονομικής ταφής. Η αποκομιδή απορριμμάτων περιλαμβάνει επίσης τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών που τεχνικά δεν αποτελούν απόβλητα.

Οικιακά απορρίμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα οικιακά απόβλητα στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες συνήθως παραμένουν σε κάδους απορριμμάτων ή ανακύκλωσης πριν από τη συλλογή τους από ένα απορριμματοφόρο όχημα. Σε ορισμένες πόλεις που βρέχονται από νερό, όπως στη Βενετία της Ιταλίας, χρησιμοποιούνται φορτηγίδες συλλογής απορριμμάτων.

Ωστόσο, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μεξικό [1] και η Αίγυπτος, [2] όσα απορρίμματα αφήνονται σε κάδους ή σακούλες στο πλάι του δρόμου δεν απομακρύνονται, εκτός εάν το ζητήσουν οι κάτοικοι.

Στην Ελλάδα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων αποτελεί υποχρέωση των κατά τόπους δημοτικών αρχών. [3]

Εμπορικά απορρίμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα βασικό πρόβλημα από τη συγκέντρωση εμπορικών απορριμμάτων από τα καταστήματα είναι οι υπερπληρωμένοι κάδοι, που έχουν ως αποτέλεσμα να πέφτουν έξω τα απορρίμματα. Επικίνδυνα σκουπίδια όπως άδεια δοχεία βενζίνης ενδέχεται να γίνουν αιτία πυρκαγιάς.

Στην Ελλάδα, αντίθετα με ότι συμβαίνει με τα οικιακά απορρίμματα, τα απορρίμματα τα οποία "παράγονται από τις εμπορικές ή/και παραγωγικές δραστηριότητες των ιδιωτικών εταιρειών είναι υποχρεωμένες να τα διαχειρίζονται οι ίδιες οι εταιρείες". [3] Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους κατέχοντας τραπεζοκαθίσματα πρέπει να έχουν ειδικούς χώρους για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων τους μέχρι την τελική απόρριψη. [4]

Υποχρεώσεις των δήμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι της Ελλάδας που εφαρμόζουν πρόγραμμα μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων τους υποχρεούνται να έχουν τοποθετήσει αντίστοιχους κάδους σε συγκεκριμένα σημεία. [4] Στις υπόλοιπες περιοχές, τα απορρίμματα τοποθετούνται σε ιδιωτικούς κάδους που βρίσκονται μπροστά από κάθε κατοικία. [4]

Υποχρεώσεις των πολιτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, οι πολίτες έχουν υποχρέωση να ενημερώνονται σχετικά με το τοπικό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου στον οποίο ανήκουν. Υποχρεούνται, επίσης, να έχουν τοποθετήσει τα απορρίμματά τους σε καλά κλεισμένες πλαστικές σακούλες πριν από την απόρριψη, η οποία πρέπει να γίνεται μέσα στους κάδους που έχουν τοποθετηθεί από τον δήμο ειδικά για την αποκομμιδή. [4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «MSN - Outlook, Office, Skype, Bing, Breaking News, and Latest Videos». NBC News. 
  2. «Inter Press Service - News and Views from the Global South». ipsnews.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 «Εμπορικά απορρίμματα». paperandplastic.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Υποχρεώσεις Δημοτών & Επιχειρήσεων». www.vvv.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2021.