Απάτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Απάτσι της φυλής Μεσαλέρο.

Οι Απάτσι (Apache), είναι ομαδική φυλή ινδιάνων που αποτελείται κυρίως από αμερικάνους πρόσφυγες και βρίσκονται στην Νότια πλευρά της Αμερικής (στις πολιτείες της Αριζόνας, Καλιφόρνιας, του Νέου Μεξικού, του Τέξας, της Οκλαχόμα, και της Νεβάδας. Αυτή η φυλή επικοινωνεί κυρίως με την γλώσσα των Ατσαμπατσκαν (η αλλιώς Απάτσιαν).

Ο Πολιτισμός τους είναι ελάχιστα αναπτυσσόμενος και η κάθε φύλη Απάτσι επικοινωνεί ελάχιστα με άλλες φυλές Απάτσι. Ολες οι φυλές επικοινωνούν σε εφτά διαφορετικές γλώσσες και αυτές είναι οι: Ναβάχο, Γουέστερν Απάτσι, Τσιρικάουα, Μεσαλέρο, Τζικαρίλα, Λίπαν και Πλεινς Απάτσι (καλύτερα γνωστή και ως Κιόουα-Απάτσι). Τα περσσότερα μέλη απάτσι βρίσκονται σήμερα στην Οκλαχόμα και στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό.

Τον 21ο αιώνα οι Απάτσι, μεταφέρθηκαν στις αστικές περιοχές των πολιτειών που αναφέρεται παραπάνω και κυρίως στις πρωτεύουσες των πολιτειών.

Οι φυλές των Απάτσι, κατά το παρελθόν ήταν η δυνατότερη ινδιάνικη φυλή στην Αμερική και οι εχθροί που τους εμπόδιζαν ήταν οι Ισπανοί αλλά και οι Μεξικανοί για αιώνες.


Οι Απάτσι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Απάτσι σήμερα, έχουν μεταφερθεί σε περιοχές που μιλάνε την γλώσσα ποτ μιλάνε και οι ίδιοι οι Απάτσι. Δηλαδή οι Τζικαρέλα και οι Μεσαλέρο πήγαν στο Νέο Μεξικό, οι Τσιρικάκουα στην Αριζόνα και στο Νέο Μεξικό, οι Γουέστερν Απάτσι και οι Λίπαν Απάτσι στο Τέξας, και οι Πλέινς Απάτσι στην Οκλαχόμα. Κατά το παρελθόν αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν και άλλες φυλές Απάτσι, μόνο που δεν έχουν αναπτύξει την δημοφιλία τους στις σημερινές εποχές.

Οι Γουέστερν Απάτσι σήμερα επίσης είναι η μοναδική φυλή που παρέμεινε στην πολιτεία της Αριζόνα , πολιτεία που κατοικούσαν πολλοί Απάτσι από την ημέρα που έκανε την ύπαρξη της η φυλή. Οι τοποθεσίες τους είναι το Σαν Κάρλος, το Γαβαπάι, το Τόντο και το Φόρτ ΜακΝτόουελ.

Οι Τσιρικάουα είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες από την στιγμή που είχαν πιαστεί πολλοι αιχμάλωτοι από τη φυλή τους, σε πολέμους που συμμετείχαν. Η μία ομάδα μεταφέρθηκε στο Μεσαλέρο και καλύπτει σχεδόν την μισή έκταση κατοίκων της πολιτείας του Νέου Μεξικού. Η άλλη ομάδα των Τσιρικάουα, που είναι ελάχστοι αυτοι μεταφέρθηκαν στην Οκλαχόμα.