Νομάδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κατασκήνωση ποιμένων νομάδων στο Νάμτσο το 2005. Στο Θιβέτ, οι νομάδες αντιπροσωπεύουν το 40% του Θιβετιανού πληθυσμού[1]

Ο νομάδας (νομάς, πληθυντικός: νομάδες), είναι μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων που ζει σε διαφορετικές τοποθεσίες και κινείται από το ένα μέρος στο άλλο. Μεταξύ των διαφόρων τρόπων που σχετίζονται οι νομάδες με το περιβάλλον, αναφέρονται ο κυνηγός, ο τροφοσυλλέκτης, ποιμένας νομάδας ή ο «σύγχρονος» περιπατητής νομάδας. Από το 1995 υπολογίστηκαν πως υπάρχουν 30-40 εκατομμύρια νομάδες στον κόσμο[2].

Το νομαδικό κυνήγι και η τροφοσυλλογή εποχιακών διαθέσιμων άγριων ​​φυτών και θηραμάτων θεωρείται η παλαιότερη μέθοδος ανθρώπινης επιβίωσης. Οι ποιμένες κινούνται μαζί με τα κοπάδια τους σε μοτίβα που αποφεύγουν την εξάντληση των βοσκοτόπων πέρα ​​από την ικανότητά τους να ανακάμπτουν. Ο νομαδισμός είναι επίσης τρόπος ζωής προσαρμοσμένος σε άγονες περιοχές όπως η στέπα, η τούνδρα, ο πάγος και η άμμος, όπου η κινητικότητα είναι αποτελεσματικότερη στρατηγική για την εκμετάλλευση των σπάνιων πόρων. Για παράδειγμα, πολλές ομάδες στην τούντρα είναι ποιμένες ταράνδου και είναι ημι-νομαδικές, ακολουθώντας την ζωοτροφή για τα ζώα τους. Αυτοί οι νομάδες προσαρμόζουν μερικές φορές την χρήση υψηλής τεχνολογίας, όπως τα φωτοβολταϊκά, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο ντίζελ[3].

Ενίοτε περιγράφονται ως "νομαδικοί" οι διάφοροι πληθυσμοί που μετακινούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν ζουν με φυσικούς πόρους, προσφέροντας υπηρεσίες (βιοτεχνικές ή εμπορικές) στον αστικό πληθυσμό. Αυτές οι ομάδες είναι γνωστές ως "περιπατητές νομάδες"[4][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. In pictures: Tibetan nomads BBC News
  2. «Nomads: At the Crossroads – The Facts». New Internationalist (266). April 5, 1995. http://www.newint.org/features/1995/04/05/facts/. 
  3. Svetlana V. Obydenkova and Joshua M. Pearce. Technical viability of mobile solar photovoltaic systems for indigenous nomadic communities in northern latitudes. Renewable Energy, 89, 253–67 (2016). doi:10.1016/j.renene.2015.12.036
  4. Teichmann, Michael. «ROMBASE: Didactically edited information on Roma» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2017. 
  5. Rao, Aparna (1987). The concept of peripatetics: An introduction. Cologne: Bohlau Verlag. σελίδες 1–32.