Αντώνιος Καστρινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνης Καστρινός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1904
Θάνατος15  Δεκεμβρίου 1964
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΈνωσις Κέντρου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Δράμας)

Ο Αντώνιος Βασ. Καστρινός (Πάτρα, 1904- Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 1964) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και αθλητικός παράγοντας από την Πάτρα, πρόεδρος της ομάδας "Δόξα Δράμας".

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε από την Πάτρα στον Αλμυρό Θεσσαλίας όπου ο πατέρας του, Βασίλειος, υπηρέτησε ως αξιωματικός της χωροφυλακής. Ο Αντώνης σπούδασε Νομικά. Εργάστηκε ως δικηγόρος και ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Μακεδονία", "Ταχυδρόμος" και "Εφημερίς των Βαλκανίων". Κατά την Κατοχή υπηρέτησε στην αντίσταση. Στη Δράμα εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά από το γάμο του και ήταν πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ορειβατικού Συλλόγου, της Ε.Π.Σ. Δράμας, διευθυντής της Ηλεκτρικής Εταιρείας και της τοπικής ομάδας της πόλης. Το 1959 εξελέγη Δήμαρχος Δράμας αλλά δεν ανέλαβε καθήκοντα, επειδή έπεσε θύμα συναλλαγής[1]. Στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 εξελέγη βουλευτής Δράμας με την Ένωση Κέντρου.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καστρινός βρέθηκε νεκρός στις 10 το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου 1964 και διαπιστώθηκε από τη νεκροψία ότι είχε υποστεί ανακοπή της καρδιάς την προηγούμενη νύχτα[2]. Κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Την έδρα του στη Βουλή κατέλαβε ο επιλαχών Θεοφύλακτος Παπαπαναγιώτου. Το όνομα του Καστρινού δόθηκε σε ποδοσφαιρική ομάδα Νέων της Δράμας, με το όνομα "ΔΟΞΑ Αντώνης Καστρινός".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα Μακεδονία , Βιογραφικά στοιχεία, φ. 16/12/1964, σελ.5.
  2. εφημερίδα Μακεδονία[νεκρός σύνδεσμος], φύλλο 16/12/1964, σελ. 1 (μέσω ψηφιακής βιβλιοθήκης ΕΒΕ)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]