Αντωνιάδης (Σελήνη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντωνιάδης (Σελήνη)
Συντεταγμένες 69°18′S 173°04′W / 69.3°S 173.06°W / -69.3; -173.06Συντεταγμένες: 69°18′S 173°04′W / 69.3°S 173.06°W / -69.3; -173.06
Επωνύμιο Ευγένιος Αντωνιάδης
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον κρατήρα

Ο Αντωνιάδης (Antoniadi) είναι ένας μεγάλος κρατήρας στη Σελήνη. Η διάμετρός του είναι 143 χιλιόμετρα (km), αλλά βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και στην αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, σε σεληνογραφικές συντεταγμένες 69,7° βόρειο πλάτος και 172,0° δυτικό μήκος. Πήρε το όνομά του προς τιμή του ελληνικής καταγωγής αστρονόμου Ευγένιου Αντωνιάδη.

Ο κρατήρας Αντωνιάδης διακόπτει το νοτιοανατολικό χείλος του κρατήρα Μιναέρτ (Minnaert), ενός λίγο μικρότερου και αρχαιότερου κρατήρα. Στο ανατολικό χείλος του Αντωνιάδη, εξάλλου, εφάπτεται ο κρατήρας Νουμέροφ, ενώ νότια βρίσκεται ο μικρός κρατήρας Μπρασίαρ (Brashear).

Το τοίχωμα του Αντωνιάδη είναι ελαφρώς μόνο διαβρωμένο. Ο κρατήρας είναι ένας από τους λίγους κρατήρες στη Σελήνη που διαθέτουν τόσο δεύτερο εσωτερικό δακτύλιο, όσο και κεντρική κορυφή. Ο εσωτερικός δακτύλιος έχει περίπου τη μισή διάμετρο του εξωτερικού τοιχώματος και σώζονται σε αρκετό βαθμό μόνο τα ακανόνιστα βόρειο και νότιο μέρος του. Το βάθος του κρατήρα σε σχέση με το χείλος των τοιχωμάτων του είναι άγνωστο. Ο πυθμένας του είναι ασυνήθιστα επίπεδος και ομαλός.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antoniadi (lunar crater) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).