Αντρέι της Γαλικίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντρέι της Γαλικίας
Andrew II.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1323
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΓιούρι Α΄ της Γαλικίας και Ευφημία της Κουγιαβίας
ΑδέλφιαΛέων Β΄ της Γαλικίας
Μαρία της Γαλικίας
Αναστασία της Γαλικίας
ΟικογένειαRomanovichi family και Ρουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντρέι Β΄ Γιούργεβιτς, ουκραν. Андрій II Юрієвич (απεβ. 1323) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν βασιλιάς της Ρουθηνίας (i.e. Γαλικίας-Βολινίας) το διάστημα 1308-1323.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Γιούρι Α΄ βασ. της Ρουθηνίας και της Ευφημίας των Πιαστ, κόρης τού Καζιμίρ Α΄ δούκα της Κουγιαβίας.

Το 1308 διαδέχθηκε τον πατέρα του και κυβέρνησε το βασίλειο μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Λέοντα Β΄. Αν και κυβερνούσαν από κοινού, μερικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντρέι είχε την έδρα του στη Βολινία (Βολοντιμίρ-Βολίνσκι) και ο Λέων Β΄ στη Γαλικία.

Το β΄ ήμισυ τού 14ου αι. οι Λιθουανοί δυνάμωσαν την πίεσή τους στη Ρουθηνία και απέσπασαν τις περιοχές Ντοροχίτσιν και Μπερέστια. Οι δύο αδελφοί ήταν σταθερά σε πόλεμο με τον Γκεντιμίνας της Λιθουανίας. Ο Αντρέι Β΄ έκανε στενές σχέσεις με τον Βλαντίσλαβ Α΄ της Πολωνίας και το Τευτονικό Τάγμα· προσπάθησε να εξασθενίσει την εξάρτησή του από τη Χρυσή Ορδή των Μογγόλων. Για ένα διάστημα πολέμησε με τους Τατάρους και τη Λιθουανία. Μαζί με τους συμμάχους τού Βλαντίσλαβ Α΄, τους Σκανδιναβούς και τους Πομερανούς, ήταν εναντίον του μαργράβου του Βρανδεμβούργου.

Κατά την άμυνα της Μπερέστια εναντίον των Τατάρων (Μογγόλων) ή Λιθουανών απεβίωσε μαζί με τον αδελφό του Λέοντα Β΄. Οι δύο τους ήταν αξιοσέβαστοι στη Δύση. Το 1323 ο Βλαντίσλαβ Α΄ έγραψε στον πάπα: "οι δύο αδελφοί ήταν η ασπίδα της Πολωνίας εναντίον των Τατάρων· τώρα η Πολωνία είναι υπό την απειλή των Μογγόλων". Δεν είχαν απογόνους και οι βογιάροι επιχείρησαν να κυβερνήσουν· μερικοί ζήτησαν την προστασία των Τατάρων. Τελικά επικράτησαν οι πατριώτες και ο θρόνος δόθηκε στον Μπολέσλαβ των Πιαστ, γιο της Μαρίας, αδελφής του Αντρέι Β΄: ο Μπόλεσλαβ έλαβε το όνομα Γιούρι Β΄ και κυβέρνησε τη Γαλικία το διάστημα 1323-40.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε κόρη την:

  • Ευφημία, παντρεύτηκε τον Λιουμπάρτας των Γενιμινιδών, που έγινε πρίγκιπας του Λουτσκ και μεγάλος πρίγκιπας της Γαλικίας-Βολινίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andrew of Galicia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).