Αντουάν Ετέξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντουάν Ετέξ
Perelachaise-Gericault-p1000405.jpg
Γέννηση
Παρίσι
Θάνατος
Σαβίλ
Σπουδές Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού
Ιδιότητα αρχιτέκτονας, γλύπτης, ζωγράφος και συγγραφέας
Σημαντικά έργα Pierre Puget
Commons page Wikimedia Commons

Ο Αντουάν Ετέξ (Antoine Etex, 1808 – 1888) ήταν Γάλλος γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και χαράκτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού στο εργαστήριο του Ζαν–Ζακ Πραντιέ (Jean – Jacques Pradier, 1792 – 1852) και ζωγραφική με τον Ενγκρ. Το 1829 κέρδισε το Β΄ Βραβείο Ρώμης με το γλυπτό του «Ο θνήσκων Υάκινθος» (Hyacinthe mourant, μάρμαρο).

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίθηκε στο Σαλόν του 1833 με το κολοσσιαίο μαρμάρινο γλυπτό σύμπλεγμα «Ο Κάιν και η καταραμένη από το Θεό φυλή του» (Cain et sa race maudite de Dieu, Μουσείο της Λυών). Φιλοτέχνησε επίσης το 1836 δύο ανάγλυφα για την Αψίδα του Θριάμβου της Πλατείας Ετουάλ του Παρισιού: «Ειρήνη του 1815» και «Αντίσταση του 1814».

Τα έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο του Ετέξ περιλαμβάνει επίσης επιτάφια μνημεία, όπως το αριστουργηματικό ταφικό μνημείο του ζωγράφου Τεοντόρ Ζερικώ (Gericault, 1841), διακοσμημένο στη βάση του με μπρούντζινο ανάγλυφο του περίφημου πίνακά του «Η Σχεδία της Μέδουσας» (1819) στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ του Παρισιού. Εδώ βρίσκεται και το ταφικό μνημείο σε σχήμα φυλακής του επί πολλά χρόνια φυλακισμένου Γάλλου επαναστάτη των εξεγέρσεων του 1830 και 1840 Φρανσουά Ρασπάιγ (Fr. Raspail), όπου αναπαρίσταται «Γυναίκα κλαίουσα μπροστά σ’ ένα κελί φυλακής» (1878).

Ταφικό μνημείο του Γάλλου ζωγράφου Τεοντόρ Ζερικώ. Έργο του Αντουάν Ετέξ. Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, Παρίσι

Άλλα έργα του Ετέξ στο Παρίσι είναι: «Η Αγία Άννα» (Ιησουιτική Εκκλησία Σαιν Πωλ – Σαιν Λουί, Μαραί), «Άγιος Λουδοβίκος» (Avenue du Trone, 1844), «Ναυαγοί» (Πάρκο Μονσουρί), καθώς και προτομές των Ωγκύστ Ντορνές, Βομπάν και Ροσίνι στο Μουσείο του Λούβρου. Ο Ετέξ έγραψε και «Δοκίμια» (Essais) και ένα «Μάθημα σχεδίου» (Cours de dessin).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georges Belleiche: “Statues de Paris: Les Rues de la Rive Droite”, pp. 118, 166, 214 & 215, Massin Editeur, Paris, 2006.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Ετέξ, Αντουάν», τόμ. 25, σελ. 34, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.