Αντιφών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αντιφών (αποσαφήνιση).
Αντιφών
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Συρακούσες
Θάνατος5ος αιώνας π.Χ.
Συρακούσες
Χώρα πολιτογράφησηςΣυρακούσες
Ιδιότητατραγικός ποιητής

Ο Αντιφών (αρχ.ελλ. Ἀντιφῶν, fl. περ. 400 π.Χ.[1]) ήταν αρχαίος Έλληνας δραματικός ποιητής της Τραγωδίας. Από την αρχαιότητα το πρόσωπό του συγχέεται με αυτό του ομωνύμου αττικού ρήτορα. Έζησε για ένα διάστημα στην αυλή του τυράννου των Συρακουσών Διονυσίου του Πρεσβυτέρου, ο οποίος στα ύστερα χρόνια της τυραννίας του ασχολήθηκε με την ποίηση. Σύμφωνα με μία εκδοχή ο Αντιφών συνεργάστηκε με τον Διονύσιο στα πλαίσια αυτής της συγγραφικής του δραστηριότητας.

Ο Διονύσιος τον καταδίκασε σε θάνατο δια αποτυμπανισμού[2], είτε γιατί επέκρινε τις δημιουργίες του[3] είτε γιατί σχολίασε με σαρκαστικό τρόπο το πολίτευμα των Συρακουσών[4]. Ο Ψευδοπλούταρχος, για τη δεύτερη εκδοχή αναφέρει το εξής ανέκδοτο: Όταν ο Αντιφών ρωτήθηκε σε κάποιο συμπόσιο ποιο είναι το καλύτερο είδος χαλκού, εκείνος απάντησε «Εκείνο εκ του οποίου οι Αθηναίοι έφτιαξαν τα αγάλματα του Αρμοδίου και του Αριστογείτονα», σκώπτοντας με την αναφορά του ζεύγους των Αθηναίων τυραννοκτόνων τον ηγέτη της σικελικής πόλης.

Πέντε τίτλοι των τραγωδιών του σώζονται από τον Αριστοτέλη[5]: Μελέαγρος, Ανδρομάχη, Μήδεια, Ιάσων, και Φιλοκτήτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thomas, J., Universal Pronouncing Dictionary of Biography and Mythology, Kessinger Publishing, 2005: <Ἀντιφῶν>
  2. Αριστοτέλης, Ρητορική 2.6
  3. Φιλόστρατος, Βίοι Σοφιστών, 1.15.3
  4. Ψευδο-Πλούταρχος, Βίοι Δέκα Ρητόρων, Αντιφών
  5. A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, by various writers,(επιμ.) Smith W.Boston: Little, Brown and co., 1867: <Αντιφών>