Αντιφάνης ο κωμικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντιφάνης ο κωμικός
Γέννηση 388 π.Χ.
Αθήνα
Θάνατος 311 π.Χ.
Αθήνα
Εθνικότητα Έλληνες
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Αθήνα
Ιδιότητα κωμικός συγγραφέας και ποιητής
Τέκνα Stephanus
Κίνημα Μέση κωμωδία
Καλλιτεχνικά ρεύματα Μέση κωμωδία

Ο Αντιφάνης ήταν ο σημαντικότερος συγγραφέας της Μέσης Αττικής κωμωδίας, με εξαίρεση τον Άλεξις, έζησε από το 408 περίπου μέχρι το 334 π.Χ.

Προφανώς δεν καταγόταν από την Αθήνα, αλλά ίσως από την Κίο, στην Προποντίδα, τη Σμύρνη ή τη Ρόδο[1]. Μετοίκησε στην Αθήνα, όπου άρχισε περίπου το 387 π.Χ. να συγγράφει. Ήταν εξαιρετικά παραγωγικός: περισσότερες από 200 από τις συνολικά 365 (ή 260) κωμωδίες που αποδίδονται σε αυτόν, είναι γνωστές σε μας από τους τίτλους και τα αρκετά αποσπάσματα, που διατηρήθηκαν στον Αθήναιο. Πραγματεύονται κυρίως θέματα που αφορούν στο τραπέζι, αλλά εμπεριέχουν αρκετά εντυπωσιακό συναισθηματισμό.

Fragments in Koch, Comicorum Atticorum Fragmenta, ii (1884); also Clinton, Philological Museum, i (1832).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Manual of Greek Literature: From the Earliest Authentic Periods to the Close of Byzantine Era Page 221 by Charles Anthon (1853)
Academy-Britannica.png Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα της Encyclopædia Britannica του 1911 που αποτελεί κοινό κτήμα.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antiphanes (comic poet) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).