Αντιοχίς (κόρη Σέλευκου Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντιοχίς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Aντιoχίς (Αρχαία Ελληνικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 240 π.Χ.
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΞέρξης της Αρμενίας
ΓονείςΣέλευκος Β' Καλλίνικος και Λαοδίκη Β' της Συρίας
ΑδέλφιαΑντίοχος Γ' ο Μέγας
Σέλευκος Γ' Κεραυνός
ΟικογένειαΔυναστεία των Σελευκιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών

Η Αντιοχίς ήταν μία πριγκίπισσα της ελληνιστικής περιόδου, μέλος της Δυναστείας των Σελευκιδών. Πατέρας της ήταν ο Σέλευκος Β΄, ο επονομαζόμενος «ο Καλλίνικος», βασιλιάς κατά την περίοδο (246-225 π.Χ.), και μητέρα της η Λαοδίκη Β΄. Αδέρφια της ήταν δύο από τους ηγεμόνες του κράτους της Συρίας, ο Σέλευκος Γ΄ Κεραυνός και ο Αντίοχος Γ΄ ο Μέγας.

Ο ιστορικός Πολύβιος αφηγείται ότι κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του, ο Αντίοχος Γ' ο Μέγας, πραγματοποίησε μια επίδειξη δύναμης μπροστά στην πόλη Αρμόσατα στην Αρμενία το 212 π.Χ. Ο βασιλιάς της χώρας, ο Ξέρξης, αρχικά διέφυγε της αιχμαλωσίας. Ωστόσο αργότερα, φοβούμενος για την τύχη του βασιλείου του αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερο να στείλει μήνυμα στον Αντίοχο ζητώντας κάποια συμφωνία μεταξύ τους. Μένοντας αδιάφορος στις παροτρύνσεις των συμβούλων του που δεν επιθυμούσαν αυτό το διακανονισμό, ο Αντίοχος επικοινώνησε με το νεαρό βασιλιά, διέγραψε τα οικονομικά του χρέη προς τους Σελευκίδες και αποδέχτηκε μια καταβολή φόρου υποτελείας ύψους τριακοσίων ταλάντων, χίλια άλογα και χίλια μουλάρια με την ιπποσκευή τους. Κατόπιν καθόρισε τον τρόπο που θα κυβερνούταν η πόλη και προσέφερε το χέρι της αδερφής του, Αντιοχίδος, στον νεαρό Ξέρξη.

Η Αντιοχίς αργότερα δολοφόνησε το σύζυγό της, και με τον τρόπο αυτό η Αρμενία κυβερνήθηκε από τους Σελευκίδες. Ο Αντίοχος τη διαίρεσε σε δύο τμήματα, αναθέτοντάς τα σε δύο ντόπιους πρίγκιπες, που ονομάζονταν Ζαριάδρης και Αρταξίας, με τον τίτλο του στρατηγού.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]