Ανοιχτόχρωμο δέρμα στην Ιαπωνική κουλτούρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Μπιχάκου (美白) είναι ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει "όμορφα λευκή" και επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 με την εμφάνιση των προϊόντων λεύκανσης του δέρματος και των καλλυντικών. Ακόμη και στα αρχαία ιαπωνικά χαϊκού υπάρχουν πολλές αναφορές στον όρο αυτό.

Ο ώμος μιας γυναίκας από το Τόκιο, που δείχνει τον χλωμό τόνο του δέρματός της

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο τόνος του δέρματος διαφέρει ανάλογα με το φυλετικό υπόβαθρο ενός ατόμου, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα δυσκολεύονται να διατηρήσουν  τόνος δέρματος λόγω έλλειψης παραγωγής μελανίνης. Στην Ιαπωνία, η προτίμηση για δέρμα που είναι λευκό και χωρίς ατέλειες έχει τεκμηριωθεί τουλάχιστον από την περίοδο Heian (794–1185), όπως σε βιβλία όπως το The Pillow Book και The Tale of Genji . [1] Υπάρχει μια παλιά παροιμία "white skin covers the seven flaws" , που αναφέρεται σε μια γυναίκα με λευκή επιδερμίδα που είναι όμορφη ακόμα κι αν τα χαρακτηριστικά της δεν είναι ελκυστικά.(*ο Engishiki έχει έναν κατάλογο των tsumi, τα οποία προκαλούν kegare και το shirahito αναφέρεται ως tsumi. Shirahito σημαίνει κυριολεκτικά "λευκοί άνθρωποι". Αλλά οι μελετητές πιστεύουν ότι το shirahito σημαίνει Vitiligo ή λέπρα.)

Μετά την ιαπωνική αποικιακή κυριαρχία στην Ταϊβάν (1895–1945), οι γυναίκες της Ταϊβάν ήταν καταναλωτές ιαπωνικών προϊόντων λεύκανσης δέρματος τον 20ό αιώνα. Η ηπειρωτική Κίνα έχει επίσης γίνει μια μεγάλη αγορά για bihaku από εταιρείες όπως η Shiseido, η Shu Uemura και η SK-II τον 21ο αιώνα. Περαιτέρω επέκταση στις πανασιατικές αγορές μπορεί να αντιπροσωπευτεί από τη συνεργασία της Girls' Generation με τον Dior το 2011 για να διαφημίσουν την κρέμα φωτισμού τους, ελκυστική στους καταναλωτές της Κορεατικής κουλτούρας Wave. [2]

Τα προϊόντα Μπιχάκου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των ώριμων γυναικών. Είναι επίσης δημοφιλείς στις έφηβες και στις εικοσάρες που επιθυμούν να μοιάζουν με τις τραγουδίστριες της ποπ, όπως η Ayumi Hamasaki, και προωθούνται σε πολλά νεανικά περιοδικά μόδας, όπως το Popteen και το S Cawaii!. Τα προϊόντα Bihaku είναι επίσης διαδεδομένα και αποτελούν βασικό στοιχείο σε πολλές νεανικές υποκουλτούρες, όπως τα κορίτσια gyaru και ageha. Η αντίθεση στην ιδέα της ομορφιάς της ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας αναπτύχθηκε με την υποκουλτούρα gyaru που ονομάστηκε "ganguro" τη δεκαετία του 1990, η οποία αργότερα εξαφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Μέθοδοι φωτισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοφιλής μέθοδος του Μπιχάκου είναι η χρήση καλλυντικών που σταματούν την παραγωγή μελανίνης. Παραδοσιακά, το uguisu no fun χρησιμοποιήθηκε για να φωτίσει τον τόνο του δέρματος, αν και σήμερα θεωρείται είδος πολυτελείας. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα περιέχουν συχνά sake και πίτουρο ρυζιού, τα οποία περιέχουν κοζικό οξύ .

Για τα καλλυντικά λεύκανσης του δέρματος για χρήση από το κοινό, το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας έχει αναγνωρίσει συνδυασμό ενεργών συστατικών . Αυτά είναι κυρίως η αρβουτίνη και το κοτζικό οξύ. [3] Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν παράγωγα βιταμίνης C και τρανεξαμικό οξύ . Πολλά από αυτά τα ενεργά συστατικά δρουν μέσω της αναστολής της οξειδάσης της κατεχόλης . Ορισμένοι τύποι κρέμας BB, τα προϊόντα VIORIS λέγεται επίσης ότι έχουν λεύκανση του δέρματος, γεγονός που συμβάλλει στη δημοτικότητα της κρέμας στις ασιατικές αγορές.

Χρησιμοποιούνται επίσης άλλες χημικές ουσίες αποχρωματισμού. Μπορούν επίσης να γίνουν επεμβάσεις αισθητικής αποχρωματισμού δέρματος, αλλά η υπερβολική λεύκανση του δέρματος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, όπως φλεγμονή του προσώπου. Ιστορικά, τα περιττώματα της Japanese bush-warbler έχουν χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε θεραπείες για τη λεύκανση του δέρματος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wright, David (1998). «The Use of Race and Racial Perceptions Among Asians and Blacks: The Case of the Japanese and African Americans». Hitotsubashi Journal of Social Studies (Hitotsubashi University) 30: 135–152. 
  2. (Διδακτορική διατριβή).  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. (Διδακτορική διατριβή).  Missing or empty |title= (βοήθεια)