Ανιοουούφκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανιοουούφκα
ΕκβολέςΣοκοουούφκα (ποταμός)[1]
ΧώραΠολωνία[1]
Μήκοςχλμ

Ο Ανιοουούφκα (πολωνικά: Aniołówka) είναι ποταμός στο Λοτζ της Πολωνίας, ο οποίος είναι αριστερός παραπόταμος του ποταμού Σοκοουούφκα. Οι περιοχές πηγής του ήταν στην περιοχή του χωριού Τεοφίλουφ (Teofilów), βόρεια της Οδού Αλεξαντρόφσκα (Aleksandrowska).

Σήμερα, ο Ανιοουούφκα ξεκινά με τις εξόδους των υπαρχόντων καναλιών βρόχινου νερού στη δυτική πλευρά της οδού Στσετσίνσκα (Szczecińska), που εξυπηρετούν τη βιομηχανική περιοχή Τεοφίλουφ, κάτω από την οδό Κονόπνα (Konopna). Μετά από περίπου 2 χλμ. βορειοδυτικά, ο Ανιοουούφκα δέχεται έναν παραπόταμο, τον Ζίμνα Βόντα, από τα αριστερά και στρίβει απότομα προς τα βόρεια. Λόγω του γεγονότος ότι ο ποταμός Ζίμνα Βόντα είναι μεγαλύτερος από τον ποταμό Ανιοουούφκα, ορισμένοι ειδικοί των ποταμών του Λοτζ προτείνουν ότι είναι ο ποταμός Ανιοουούφκα που ρέει στον Ζίμνα Βόντα.[2] Αφού ρέει άλλο ένα χιλιόμετρο, ο ποταμός χύνεται στον Σοκοουούφκα κάτω από την οδό Σοκοουούφκα, δίπλα στο πρώην χωριό Χούτα Ανιόουουφ (Huta Aniołów), από το οποίο πήρε το όνομά του.

Επί του παρόντος, πρόκειται για μια τεχνητά διαμορφωμένη τραπεζοειδή τάφρο, μήκους 3 χιλιομέτρων, που εκτείνεται κατά μήκος του ίχνους ενός φυσικού καναλιού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 31  Οκτωβρίου 2018.
  2. Bonisławski, Ryszard (2008). «Rzeki Aniołówka i Zimna Woda». Z biegiem łódzkich rzek (UM Łodzi).