Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοιχογραφία που παρουσιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Τα υπό προβολή δικαιώματα είναι : δικαίωμα στην κατανάλωση, δικαίωμα για καθαρό περιβάλλον, δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία, δικαίωμα στην ζωή, εκλογικό δικαίωμα, δικαίωμα στην εκπαίδευση, ελευθερία σκέψης, δικαίωμα στην υγεία, κοινωνική ισότητα, habeas corpus.

Τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία προστατεύονται από διάφορες συνθήκες του διεθνούς δικαίου, οι οποίες υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με το Άρθρο 90 του Συντάγματος του 1982. Το Διεθνές Δίκαιο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα υπογράφηκε στην Τουρκία μόλις το 2000. Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα σοβαρότερα ζητήματα περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορούν κυρίως το καθεστώς των Κούρδων στην Τουρκία. Η κουρδοτουρκική σύγκρουση προκάλεσε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πάροδο των ετών. Μια συνεχιζόμενη συζήτηση είναι σε ισχύ στην Τουρκία σχετικά με το δικαίωμα στην ζωή, τα βασανιστήρια, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξιθρησκεία, καθώς και το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι".

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει σε ισχύ νόμους που θεωρούνται αντιδημοκρατικοί ή αυταρχικοί, όπως η απαγόρευση στις μειονότητες να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα. Η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα της χώρας, οι Κούρδοι, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού, δεν έχει πρόσβαση στην αυτοδιάθεση παρόλο που η Τουρκία έχει υπογράψει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR). Τον Μάρτιο 2017, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση για "μαζική καταστροφή, δολοφονίες και άλλες παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα" κατά της κουρδικής μειονότητας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]