Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος(ΑΕΕ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας (ΝΠΙΔ) που ιδρύθηκε το 1971 μετά από τη διάλυση της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας με πρωτοβουλία τού Δρα Άρη Πουλιανού, σε μία δύσκολη εποχή για την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρεία ανασυστάθηκε το 1976 και από τότε μεταξύ των δύο εταιρειών υπάρχει μια συνεχής αντιδικία.

Οι βασικοί καταστατικοί σκοποί της ΑΕΕ είναι η εν γένει προαγωγή των ανθρωπολογικών επιστημών και η προστασία τής πολιτισμικής κληρονομιάς. Οι σκοποί αυτοί ανάγονται στο συντονισμό των προσπαθειών κάθε ενδιαφερομένου και τη συγκέντρωση δεδομένων πάνω στους κλάδους της εθνογένεσης, εθνολογίας, λαογραφίας, γλωσσολογίας, κοινωνιολογίας, γενετικής, ανθρωπολογίας των σύγχρονων πληθυσμών, παλαιοανθρωπολογίας, αρχαιολογίας, καθώς και κάθε άλλης συναφούς επιστήμης, όπως αρχαιομετρίας, παλαιοντολογίας, γεωλογίας, στατιστικής, φιλοσοφίας κ.ά.

Στις δραστηριότητές της συγκαταλέγονται επίσης: η οργάνωση διαλέξεων και διεθνών συνεδρίων (3 μέχρι στιγμής), η συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια (πάνω από 40), η ανταλλαγή γνώσεων, η ανάπτυξη στενότερων διεθνών σχέσεων και συνεργασίας με ανάλογους επιστημονικούς φορείς. Η Εταιρεία διατελεί μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών και ιδρυτικό μέλος τής Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Εταιρείας.

Οι έρευνες της ΑΕΕ ξεκίνησαν με τη μελέτη της προέλευσης των Ελλήνων. Η θέση της ΑΕΕ είναι ότι η προσπάθεια για επιστημονική τεκμηρίωση της αυτόχθονης καταγωγής, πέρα από το γεγονός ότι ως δεδομένο ενδιαφέρει κάθε σύγχρονο άνθρωπο, αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα κατά του ρατσισμού. Υποστηρίζεται ότι ο αξιοθαύμαστος πολιτισμός του Χρυσού Αιώνα δεν οφειλόταν σε κανένα είδος φυλετικής ανωτερότητας, αλλά σε κοινωνική προσαρμογή στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής. Οι μελέτες της ΑΕΕ επεκτείνονται στην εμφάνιση και γενικότερα την εξέλιξη των ανθρώπων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα ευρήματα που ανακαλύπτονται σε κάθε γωνιά της γης. Προεξέχουσα θέση κατέχουν οι ανασκαφές του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, όπου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ερευνητών της ΑΕΕ, βρέθηκαν στοιχεία των αρχαιότερων μέχρι στιγμής ευρωπαίων Αρχανθρώπων, καθώς και των προγόνων τους που ιχνηλατούνται από τους αμμόλοφους του Περδίκκα Πτολεμαΐδας έως τις νεροφαγιές της Τρίγλιας Χαλκιδικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικτυακός τόπος ΑΕΕ