Ανεμιστήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο ανεμιστήρας είναι οικιακή ηλεκτρική συσκευή. Ο κύριος σκοπός του είναι η προσφορά κινητικής ενέργειας στο ρευστό. Ο ανεμιστήρας δεν επηρεάζει την πίεση του ρευστού αλλά μεταβάλει την θερμοκρασία του.Οι χρήσεις του ανεμιστήρα είναι η προσαγωγή ή η αφαίρεση αέρα από έναν χώρο και ο δροσισμός. Ο ανεμιστήρας προσφέρει ψύξη καθώς μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία του ρευστού που κινεί. Βοηθάει στην μείωση της θερμοκρασίας αντικειμένων που έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από το περιβάλλον διότι αυξάνει τον ρυθμό μετάδοσης θερμότητας μέσω συναγωγής. Στον άνθρωπο προσφέρει το αίσθημα της δροσιάς διότι αυξάνει τον ρυθμό αποβολή της θερμότητας που προέρχεται από τις μεταβολικές διαδικασίες του ανθρώπινου σώματος. Τα κύρια τμήματα του ανεμιστήρα αποτελούν ένας τριπλός έλικας, ένας ηλεκτρικός κινητήρας, ο άξονας σύνδεσης και το κύκλωμα τροφοδοσίας. Συνήθως είναι δυνατή η αυξομείωση της ταχύτητας περιστροφής του έλικα.

Υπάρχουν τρία είδη ανεμιστήρων:

  • Οροφής
  • Επιτραπέζιος
  • Δαπέδου

Ανεμιστήρας οροφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ανεμιστήρας οροφής με φως

Οι ανεμιστήρες οροφής στερεώνονται στην οροφή εσωτερικών χώρων. Ο έλικας τους είναι διπλάσιος σε διάμετρο σε σχέση με τους άλλους δύο τύπους και επίσης περιστρέφεται κάθετα ως προς το δάπεδο. Το κύκλωμα ελέγχου του είναι χειροκίνητο ή τηλεχειριζόμενο, ενώ η τροφοδοσία του συνδέεται απευθείας με την ηλεκτρική εγκατάσταση του χώρου. Ο ανεμιστήρας αυτός παρέχει καλύτερη ψύξη σε σχέση με τα άλλα δύο είδη και η εγκατάστασή του είναι μόνιμη.

Επιτραπέζιος ανεμιστήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιτραπέζιος ανεμιστήρας

Ο επιτραπέζιος ανεμιστήρας είναι συνήθως μεγέθους 50-60 εκατοστών και η ταχύτητα του έλικα ελέγχεται με κουμπιά στο σώμα του ανεμιστήρα. Κάτω από τον κινητήρα υπάρχει ένας μηχανισμός που επιτρέπει την αλλαγή κλίσης του έλικα, ο οποίος και προστατεύεται από ένα κυκλικό συνήθως κάλυμμα. Η τροφοδοσία του ανεμιστήρα γίνεται μέσω ενός ενσωματωμένου μετασχηματιστή σε σύνδεση με μια πρίζα.

Ανεμιστήρας δαπέδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανεμιστήρας δαπέδου είναι σχεδόν όμοιος στις προδιαγραφές με τον επιτραπέζιο. Οι ειδοποιές διαφορές είναι ένας κάθετος άξονας και μια ενισχυμένη βάση στήριξης, που επιτρέπουν την αλλαγή του ύψους του έλικα. Στην περίπτωση που ο έλικας βρίσκεται σε χαμηλό ύψος από το δάπεδο, η απουσία μηχανισμού αλλαγής κλίσης του έλικα είναι το κύριο χαρακτηριστικό.