Λαοδίκη Α΄ της Συρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λαοδίκη Α' της Συρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 2ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Αντίοχος Β΄ Θεός
Τέκνα Σέλευκος Β' Καλλίνικος
Αντίοχος Ιέραξ[1]
Στρατονίκη της Καππαδοκίας
Λαοδίκη του Πόντου
Απάμα
Γονείς Αχαιός και Απάμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών

Η Λαοδίκη Α' ήταν βασίλισσα της Συρίας κατά την ελληνιστική εποχή. Αποτέλεσε την πρώτη σύζυγο του βασιλιά Αντίοχου Β' του Θεού, ηγεμόνα των Σελευκιδών κατά την περίοδο 261246 π.Χ.. Οι γονείς της μας είναι άγνωστοι, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι πάντως να ήταν ξαδέρφη του μετέπειτα συζύγου της. Είναι γνωστή περισσότερο σαν τη γυναίκα που έδωσε την αφορμή να ξεσπάσει ο Τρίτος Συριακός Πόλεμος, γνωστός σήμερα και ως "Λαοδίκειος Πόλεμος".


Γάμος & Παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λαοδίκη αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα του συζύγου της, ο οποίος πρέπει να την νυμφεύθηκε πράγματι από έρωτα. Μαζί απέκτησαν αρκετά παιδιά, πρώτο από τα οποία ήταν ο μετέπειτα διάδοχος του Αντίοχου, ο Σέλευκος Β' ο Καλλίνικος. Άλλα τους παιδιά ήταν ο Αντίοχος ο Ιέραξ, η Στρατονίκη, σύζυγος του Αριαράθη Γ' της Καππαδοκίας, η Λαοδίκη, σύζυγος του Μιθριδάτη Β' του Πόντου και η Απάμα.

Το Διαζύγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ζωή αυτή πλάι στο βασιλιά έλαβε τέλος μετά τη λήξη του Δεύτερου Συριακού Πολέμου. Ο πόλεμος αυτός διεξήχθη ανάμεσα στον Πτολεμαίο Β' το Φιλάδελφο, φαραώ της Αιγύπτου, και τον Αντίοχο. Ανάμεσα στους όρους της ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο ηγεμόνες ήταν να απομακρύνει ο Αντίοχος τη Λαοδίκη και να παντρευτεί την κόρη του Πτολεμαίου, τη Βερενίκη. Ο γάμος αυτός τελέστηκε πράγματι το 252 π.Χ. και καρπός του ήταν ένας γιος που ονομάστηκε Αντίοχος, όπως και ο πατέρας του. Ο μικρός Αντίοχος μόλις μεγάλωνε θα διαδεχόταν σύμφωνα με τη συνθήκη τον πατέρα του. Η Λαοδίκη, αν και δεν ήταν πλέον βασίλισσα, διατήρησε κάποια εδάφη κοντά στην Κύζικο.


Ενδοοικογενειακές Έριδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 246 π.Χ. τα πράγματα έλαβαν μια απρόσμενη τροπή όταν ο Πτολεμαίος Β' πέθανε. Ο Αντίοχος Β' βρήκε την ευκαιρία να αποπέμψει τη Βερενίκη και να αποκαταστήσει τη Λαοδίκη στην παλαιά της θέση. Η Βερενίκη, παίρνοντας μαζί τον πεντάχρονο Αντίοχο, εγκαθίσταται στην Αντιόχεια.

Το ίδιο καλοκαίρι πεθαίνει απρόσμενα και ο Αντίοχος Β', σύμφωνα με ορισμένες πηγές από το χέρι της Λαοδίκης, που τον δηλητηρίασε. Η Λαοδίκη τότε, υποστήριξε πως λίγο πριν πεθάνει ο βασιλιάς όρισε διάδοχο το γιο της, το Σέλευκο. Η Βερενίκη έστειλε μήνυμα στον αδερφό της και νέο φαραώ της Αιγύπτου Πτολεμαίο Γ' Ευεργέτη να έρθει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Εκείνος κινητοποιείται άμεσα, (μάλιστα κατά μία παράδοση άφησε τη νέα του σύζυγο στο νυφικό τους κρεβάτι), και κινήθηκε προς την Αντιόχεια. Έφτασε όμως αργά. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η Βερενίκη και ο μικρός της γιος ήταν νεκροί.

Τρίτος Συριακός Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφασισμένος να πάρει την εκδίκησή του, ο Πτολεμαίος Γ' προελαύνει ενάντια στους Σελευκίδες. Οι δύο γιοι της Λαοδίκης, ο Σέλευκος και ο αδερφός του Αντίοχος ο Ιέραξ, συσπειρώθηκαν ενάντια στον κίνδυνο. Ο Πτολεμαίος πετύχαινε ωστόσο τη μία νίκη μετά την άλλη: κατέλαβε τη Σελεύκεια[χρειάζεται αποσαφήνιση], την Αντιόχεια και μέχρι το τέλος του έτους είχε φτάσει στη Βαβυλώνα, όπου και έμεινε τους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η κόρη της βασίλισσας, που ονομάζεται επίσης Λαοδίκη, νυμφεύεται τον Μιθριδάτη Β' του Πόντου και λαμβάνει τη Φρυγία ως γαμήλιο δώρο.

Εκείνη την εποχή η βασίλισσα Λαοδίκη αποπειράται να ελέγξει τη ροή των πραγμάτων επιμένοντας πως ο Σέλευκος πρέπει να ορίσει συμβασιλέα τον αδερφό του Αντίοχο Ιέρακα και να του δώσει όλα τα εδάφη στην Ανατολία. Σύντομα ο Αντίοχος κήρυξε την ανεξαρτησία του και ενεπλάκη σε πόλεμο με τον αδερφό του.

Έχοντας τόσα ανοιχτά μέτωπα, ο Σέλευκος Β' έχασε πολλά εδάφη, καθώς και τον πόλεμο με την Αίγυπτο το 241 π.Χ.

Δεν είναι γνωστό τι απέγινε μετά η Λαοδίκη, αλλά πρέπει να πέθανε πριν το 236 π.Χ.


Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Δυναστεία των Σελευκιδών
Seleucus I Louvre.jpg
Βασιλείς

  Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ
  Αντίοχος Α΄ Σωτήρ
  Αντίοχος Β΄ Θεός
  Σέλευκος Β΄ Καλλίνικος
  Αντίοχος Ιέραξ
  Σέλευκος Γ΄ Κεραυνός
  Αντίοχος Γ΄ ο Μέγας
  Σέλευκος Δ΄ Φιλοπάτωρ
  Αντίοχος Δ΄ Επιφανής
  Αντίοχος Ε΄ Ευπάτωρ
  Τίμαρχος της Μηδίας
  Δημήτριος Α΄ Σωτήρ
  Αλέξανδρος Α΄ Βάλας
  Δημήτριος Β΄ Νικάτωρ
  Αντίοχος Στ΄ Διόνυσος
  Διόδοτος Τρύφων
  Αντίοχος Ζ΄ Σιδήτης
  Αλέξανδρος Β΄ Ζαβίνας
  Σέλευκος Ε΄ Φιλομήτωρ
  Αντίοχος Η΄ Γρυπός
  Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός
  Σέλευκος Στ΄ Επιφανής
  Αντίοχος Ι΄ Ευσεβής
  Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής
  Δημήτριος Γ΄ Εύκαιρος
  Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος
  Αντίοχος ΙΒ΄ Διόνυσος
  Σέλευκος Ζ΄ Κυβιοσάκτης
  Αντίοχος ΙΓ΄ Ασιατικός
  Φίλιππος Β΄ Φιλορωμαίος

  Άλλα μέλη...

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Λαοδίκης.
Γάμος με τον Αντίοχο Β' τον Θεό.
265 π.Χ. Γέννηση του γιου τους Σέλευκου Β' Καλλίνικου.
Γέννηση των υπόλοιπων παιδιών τους.
Λήξη Δεύτερου Συριακού Πολέμου. Ανάμεσα στους όρους της ειρήνης είναι η αποπομπή της Λαοδίκης και ο γάμος του Αντίοχου με τη Βερενίκη.
252 π.Χ. Γάμος Αντίοχου και Βερενίκης. Η Λαοδίκη διαμένει πλέον στην Κύζικο.
Γέννηση του γιου τους Αντίοχου.
246 π.Χ. Ιανουάριος: Θάνατος του Πτολεμαίου Β' Φιλάδελφου. Η Λαοδίκη επιστρέφει στη θέση της ως βασίλισσα. Ιούλιος: Ο Αντίχος πεθαίνει ξαφνικά. Σεπτέμβριος: Η Βερενίκη και ο γιος της είναι πλέον νεκροί.
245 π.Χ. Ξεσπά ο Τρίτος Συριακός Πόλεμος ή "Λαοδίκειος Πόλεμος". Ο Πτολεμαίος Γ' ο Ευεργέτης καταλαμβάνει σημαντικά εδάφη των Σελευκιδών.
Γάμος της Λαοδίκης, κόρης της Λαοδίκης, με το Μιθριδάτη Β' του Πόντου.
Ο νέος βασιλιάς, Σέλευκος Β', και ο αδερφός του Αντίοχος Ιέραξ, ο οποίος έχει και την υποστήριξη της Λαοδίκης, έρχονται σε σύγκρουση, από την οποία βγαίνει κερδισμένος για λίγο ο δεύτερος.
241 π.Χ. Λήξη του Τρίτου Συριακού Πολέμου.
Θάνατος της Λαοδίκης πριν το 236 π.Χ.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0104%3Aentry%3Dlaodice-bio-8. Ανακτήθηκε στις 3  Δεκεμβρίου 2016.