Ανδραγόρας (σατράπης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νόμισμα του αυτόνομου σατράπη Ανδραγόρα.

Ο Έλληνας σατράπης Ανδραγόρας (κατά άλλους εξελληνισμένος Ιρανός με το όνομα Narisanka), ηγεμόνευσε στη σατραπεία της Παρθίας κατά τα έτη 250 -238 π.Χ.

Ήταν η τραγική για το σελευκιδικό βασίλειο περίοδος, κατά την οποία ο βασιλιάς Αντίοχος Β΄ Θεός είχε εμπλακεί σε πόλεμο με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου για την Κοίλη Συρία (247 -245 π.Χ.). Μαζί με τον Ανδραγόρα αποστάτησε και ο σατράπης της Βακτριανής Διόδοτος (που σατράπευε στην περιοχή από το 270 π.Χ.). Αν και ο τελευταίος δεν αποκόπηκε πλήρως από τους Μακεδόνες της Συρίας, ωστόσο ο Ανδραγόρας φόρεσε βασιλικό διάδημα και έκοψε δικά του νομίσματα με την επιγραφή ΑΝΔΡΑΓΟΡΟΥ και ένα τέθριππο.

Ωστόσο η περιοχή της Παρθίας, λόγω της άμεσης γειτνίασης με τους Σκύθες, υπέφερε από τις επιδρομές τους. Οι Έλληνες άποικοι στην περιοχή δε φαίνεται να ήταν επαρκείς. Σε μια από αυτές τις επιδρομές έπεσε μαχόμενος ο Ανδραγόρας από τον αρχηγό των Σκυθών Παρνών Αρσάκη (238 π.Χ). Κατά τον Ιουστίνο μάλιστα, όταν ο τελευταίος έμαθε για την ήττα του Σελεύκου Β΄ Καλλινίκου στην Άγκυρα της Γαλατίας (240 π.Χ.), βρήκε την ευκαιρία -αφού ήταν εξοικειωμένος με μια ζωή ληστρική- να επιτεθεί και να καταλάβει τη σατραπεία της Παρθίας.

Έκτοτε η σκυθική φυλή των Πάρνων αφομοιώθηκε με τους Ιρανούς Πάρθους και έλαβαν τη γενική ονομασία Πάρθοι.