Ανδρέας Παναγόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανδρέας Παναγόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1883
Αγρίνιο
Θάνατος 1952
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
επιχειρηματίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα δήμαρχος (Δήμος Αγρινίου)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Ανδρέας Παναγόπουλος (1883 - 1952) υπήρξε σπουδαίος δήμαρχος του Αγρινίου που σημάδεψε την πορεία της πόλης κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Γενήθηκε στο Αγρίνιο το 1883 και ήταν γιος του Αναστάση, εμπόρου της πόλης με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Φοίτησε στο γνωστό εκείνη την εποχή Εκπαιδευτήριο Βλάχου της Κέρκυρας και από νωρίς ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική, φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση. Ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνού και ανέδειξε την εταιρεία Αδελφοί Παναγόπουλου σε έναν από τους κυριότερους εξαγωγείς καπνού στην Ελλάδα.

Εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης για τρεις θητείες το 1925 έως 1934 και από το 1951 έως το 1952 που πέθανε. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημάρχους και μεταξύ των έργων που έκανε ήταν η συμπλήρωση της ρυμοτομίας της πόλης, η ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων, η κατασκευή σύγχρονου υδραγωγείου το 1930, η χρηματοδότηση των ανασκαφών για τον εντοπισμό του αρχαίου Αγρινίου, η οικοδόμηση της δημοτικής αγοράς το 1932 ενώ επί των ημερών του ηλεκροφωτίστηκε για πρώτη φορά η πόλη. Για τη δράση του γενικά σαν δημοτικός άρχοντας παρασημοφορήθηκε και ήταν ένας από τους πέντε ιδρυτές της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας. Διετέλεσε και βουλευτής μετά το 1935 και πριν τη γερμανική κατοχή.

Το όνομά του έχει δοθεί σε κεντρικό δρόμο της πόλης και στην πλατεία με το συντριβάνι που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο. Εκεί υπάρχει ακόμα το διατηρητέο αρχοντικό της οικογένειάς του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεράσιμος Σπ. Γερολυμάτος - Αγρίνιο - Δρόμοι που γράφουν ιστορία, εκδόσεις Μπακής, 2004