Ανδρέας Βουράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανδρέας Βουράκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13  Δεκεμβρίου 1922
Γιάλτα
Χώρα πολιτογράφησης Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ρωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός

Ο  Ανδρέας Βουράκης (ρωσικά: Вураки   Андре́й   Федорович‎) ήταν στρατιωτικός στη Σοβιετική Ένωση. Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1922 στην πόλη της Γιάλτας της αυτόνομης σοβιετικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Κριμαίας. Το 1929, η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη Σουχούμι  της  Αμπχαζίας , και το 1933 στο Μπατούμι της  Αντζάρια, όπου τον Ιούνιο του 1941 ο Βουράκης  αποφοίτησε από το τοπικό δευτεροβάθμιο σχολείο αριθ. 17.

Στις 22 Ιουνίου 1941, στη  γιορτή  αποφοίτησης από το σχολείο, έμαθε για την έναρξη του πολέμου. Ως υποψήφιος της Ανώτατης Ναυτικής Σχολής Σεβαστούπολης »Φρούνζε», δεν μπήκε στη σχολή, επειδή η σχολή εκκενώθηκε  και από τη Σεβαστούπολη  μεταφέρθηκε στην πόλη  Ροστόφ. Τον Ιούλιο του 1941 μπήκε στην σχολή πυροβολικού της Σεβαστούπολης, από την οποία αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1942 με τον  βαθμό του υπολοχαγού. Συνέχισε  στη στρατιωτική περιφέρεια της  Βαϊκάλης και αργότερα υπηρέτησε στη Στρατιωτική Περιφέρεια της Μόσχας ως διοικητής αντιπυραυλικής διμοιρίας και αντιαεροπορικής  πυροβολαρχίας .

Τον Οκτώβριο του 1943, στο εκπαιδευτικό στρατόπεδο της πόλης Πένζα  σχηματίστηκε το 68ο σύνταγμα πυροβολικού της  περιοχής του Βόλγα. Στη 1999 μοίρα  πυροβολικού διορίστηκε διοικητής  ο Βουράκης   Ανδρέας

Τον Απρίλιο του 1944, το 68ο αντιπυραυλικό τμήμα πυροβολικού συμπεριλήφθηκε στη σύνθεση των στρατευμάτων του 1ου Ουκρανικού στόλου και μέχρι τον Ιούλιο του 1944 ήταν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 38ου στρατού συνδυασμένων όπλων. Τον Ιούλιο του 1944, όταν τέθηκε σε  θέση μάχης  στην 4η Στρατιά  τεθωρακισμένων ,και ως το τέλος του πολέμου υπηρέτησε  στις δυνάμεις αεράμυνας  Για Στρατιωτικές διακρίσεις  στις 17 του Μάρτη του 1945 το 68ο σύνταγμα αντιαεροπορικής άμυνας  είχε μετονομαστεί σε 6ο Επίτιμο σύνταγμα αντιαεροπορικό πυροβολικού και του  απονεμήθηκαν  τα μετάλλια του Κουτούζοφ 2ου βαθμού και Μπογκντάν Χμελνίτσκι  2ου βαθμού. Ο πόλεμος για τον Ανδρέα Βουράκη , διοικητή της 4ης  μοίρας  αντιαεροπορικού πυροβολικού έληξε στις 12η Μαΐου του 1945 στη  πόλη Λιμπούσιν (Τσεχοσλοβακία).

Για την συμμετοχή του στις μάχες  του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου ο Αντιστράτηγος Βουράκης  τιμήθηκε  δεόντως

Έλαβε μέρος στην απελευθέρωση των πόλεων  της Ουκρανίας και της Τσεχοσλοβακίας, πολέμησε στη Γερμανία, διέσχισε τα μικρά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια, συμπεριλαμβανομένου και του Όντερ. Γι’ αυτή την επιχείρηση έλαβε το παράσημο του  Ήρωα της Σοβιετικής  Ένωσης

Ως αποτίμηση  της προσφοράς της μοίρας  πυροβολικού του Ανδρέα Βουράκη  έχουν  αναφερθεί 11 καταρριφθέντα  και 6 κατεστραμμένα φασιστικά αεροσκάφη FV-190 και Me-109, 4 κατεστραμμένα τεθωρακισμένα  μεταφοράς προσωπικού, 6 οχήματα, 3 πυροβολαρχίες και 111 στρατιώτες.. Επιπλέον,  αιχμαλώτισε  65 στρατιώτες και αξιωματικούς του εχθρού. Η επιδέξια διοίκηση της  μοίρας πυροβολικού και οι επιτυχημένες ενέργειες του συνόλου των στρατιωτών  της μονάδας του, το προσωπικό θάρρος και ο ηρωισμός που επέδειξαν  στις μάχες , εκτιμήθηκαν από την ανώτερη διοίκηση.

Ο A. Βουράκης  τρεις φορές  παρασημοφορήθηκε , μεταξύ των οποίων και με το παράσημο  του Aλεξάνδρου  Nέφσκι , που έλαβε για την τολμηρή και αποφασιστική δράση για την απόκρουση  των επιθέσεων του εχθρού στην περιοχή των πόλεων Πρόκκεντορφ και Κρούγκ. Καθώς και κατά την διάρκεια της επιχείρησης  της Άνω Σιλεσίας , προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον εχθρό σε ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή του  . Ο εχθρός δρούσε  στον αέρα σε μικρές ομάδες και οι πυροβολητές, που κάλυπταν τα στρατεύματα από αεροπορικές επιδρομές, έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν  από μικρή απόσταση και βρισκόμενοι εν  κινήσει. Και ταυτόχρονα να αποκρούουν  της επίγειες  αντεπιθέσεις . Στο βιβλίο των συμβάντων  ο διοικητής του συντάγματος δήλωνε ,ότι  στις 19 Μαρτίου 1945, η μοίρα πυροβολικού του Ανώτερου Υπολοχαγού Α. Βουράκη  με την υποστήριξη μονάδας  αντιαεροπορικών πυροβόλων  και μονάδων τεθωρακισμένων, βγήκαν στα περίχωρα του Πρόκκεντορφ, όπου ο εχθρός προσπάθησε να διασπάσει την περικύκλωση. Τα  πυρά των αντιαεροπορικών  του κατέρριψαν ένα αεροπλάνο και  σκόρπισαν το εχθρικό πεζικό, ματαιώνοντας  τα σχέδια του εχθρού.

Μετά το τέλος του πολέμου ο Ανδρέας Βουράκης  συνέχισε να υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις της ΕΣΣΔ. Υπηρέτησε στη Βορειοδυτική Περιφέρεια της αεροπορικής άμυνας της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ. Το 1958 στο Λένινγκραντ αποφοίτησε από την Ακαδημία  Πυροβολικού. Αμέσως μετά  διορίστηκε διοικητής αντιπυραυλικού συντάγματος στην περιοχή αεροπορικής άμυνας της Μόσχας. Το 1966 του απονεμήθηκε ο βαθμός  υποστράτηγου . Από το 1966 έως το 1970, ανέλαβε  ένα ειδικό σώμα αεροπορικής άμυνας, και το 1970 διορίστηκε αρχηγός του προσωπικού - ο πρώτος αναπληρωτής διοικητή του 1ου στρατού ειδικού σκοπού. Από το 1974 ήταν ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Επιχειρησιακής Τακτικής,  της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου. Το 1987 συνταξιοδοτήθηκε και με τον συνήθη ενθουσιασμό του ανέλαβε δράση στο Σωματείο  των Βετεράνων της 6ης μοιραρχίας  Αντιπυραυλικού  Πυροβολικού.

Στον υποστράτηγο Ανδρέα Βουράκη απονεμήθηκαν  οκτώ παράσημα της Σοβιετικής Ένωσης:

Της  Κόκκινης  Σημαίας  (Νο. 186568), για τον  ηρωισμό στη μάχη κατά τη διέλευση του ποταμού Οντερ .

Κόκκινης  Σημαίας  (αριθ. 33760 "2", με Διάταγμα του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ της 22ας Φεβρουαρίου 1968), για την ανάπτυξη νέων όπλων και την επιτυχία του στρατού και της πολιτικής εκπαίδευσης.

Το παράσημο  του Αλεξάνδρου Νέβσκι (№ 39606).

Παράσημο του πατριωτικού πολέμου πρώτου  βαθμού  (αρ. 453650), για τον εορτασμό της 40ής επετείου της νίκης του σοβιετικού λαού επί της  Ναζιστικής Γερμανίας.

Παράσημο  του Πατριωτικού Πολέμου, δευτέρου βαθμού (# 282716).

Παράσημο του Κόκκινου Αστέρα (№ 3503056), για πολλά χρόνια άψογης υπηρεσίας στις τάξεις του Σοβιετικού Στρατού.

Παράσημο του Κόκκινου Αστέρα (Αρ. 3786761,με Διάταγμα του Προεδρείου των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ της 3ης Μαρτίου 1987).

Παράσημο  "για την υπηρεσία προς την πατρίδα στις ένοπλες δυνάμεις της ΕΣΣΔ", άρθρο III (αριθ. 11548, διάταγμα του Προεδρείου των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ της 30ής Απριλίου 1975).

Του απονεμήθηκαν  πολλά σοβιετικά και ξένα μετάλλια, είναι ιππότης του Τσεχοσλοβάκικου Στρατιωτικού Σταυρού του 1939. Για πολλά χρόνια παραγωγικής δουλειάς με το (διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 875 της 31ης Ιουλίου 2003).Με την αποχώρησή του από την ενεργό δράση  στον υποστράτηγο Ανδρέα Βουράκη απονεμήθηκε  το παράσημο της Φιλίας

Πηγές http://www.nevskye.narod.ru/germany/artillery/vuraki.htm[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1]