Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναφορά Ρεβέρς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αναφορά Ρεβέρς ή Υπόθεση των στρατηγών (γαλλικά: Rapport Revers‎‎ ή Affaire des généraux) είναι στρατιωτικό και πολιτικό σκάνδαλο που συντελέστηκε κατά την περίοδο της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την διάρκεια του Α΄ Πολέμου της Ινδοκίνας. Τα γεγονότα συντάραξαν την πολιτική και την στρατιωτική ζωή της Γαλλίας κατά τα έτη 1949 και 1950.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αξιωματικός του γαλλικού στρατού Ζορζ Ρεβέρς (George Revers, προφέρεται με το "ς"), μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναλαμβάνει στρατιωτικός ακόλουθος του στρατηγού Ζαν ντε Λατρ ντε Τασινύ. Κατά την διάρκεια του πολέμου της Ινδοκίνας, αναλαμβάνει το 1946 τα καθήκοντα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Στρατού Ξηράς. Το 1949, μεταβαίνει για ένα μήνα στην νοτιοανατολική Ασία για να εκτιμήσει την κατάσταση και για να ενθαρρύνει το στρατιωτικό προσωπικό. Συντάσει στην επιστροφή του μια πεσιμιστική αναφορά, όπου προειδοποιεί για τον κίνδυνο πανωλεθρίας.[1]

Η γαλλική κυβέρνηση μαθαίνει την διαρροή της αναφοράς, όταν σε έλεγχο τριών ατόμων που διαπληκτίστηκαν μπροστά από τον αστυνομικό τμήμα του σταθμού της Λυών, ενός Γάλλου στρατιώτη και δύο άλλων ανδρών. Ο Γάλλος στρατιώτης Τομά Περέζ, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, μετέβαινε με αναρρωτική άδεια στο Ζυάν-λε-Πεν (Juan-les-Pins), όταν λογομάχησε με δυο άνδρες από την Ινδοκίνα για άγνωστο λόγο. Οι αστυνομικοί του απέναντι αστυνομικού τμήματος, χωρίς να μπορέσουν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει, οδήγησαν τους τρεις άνδρες στο απέναντι αστυνομικό τμήμα. Εκεί σε έλεγχο των πραγμάτων που έχουν μαζί τους, ανακαλύπτουν ένα χαρτοφύλακα με απόρρητα έγγραφα, μαζί με την πολυσέλιδη αναφορά Ρεβέρς, και ένα καρνέ με πολλά τηλέφωνα. Δεν αργεί να αποκαλυφθεί η απόσπαση ευαίσθητων πληροφοριών και ξεκινά μεγάλη έρευνα. Η αναφορά έρχεται και στα χέρια των Βιετ Μιν, ο οποίος τον Αύγουστο του 1949, διαβάζει αποσπάσματα της αναφοράς στο ραδιόφωνο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, να γελοιοποιήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Γαλλίας.[2][3] Μερικά χρόνια αργότερα, σποσπάσματα της επιστολής δημοσιεύει το νεοσύστατο και σήμερα δημοφιλές περιοδικό L'Express.

Τον Ιανουάριο του 1950, ξεκίνησε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για να διαλευκάνει κάτω από ποιές συνθήκες διέρρευσε το απόρρητο έγγραφο και να καταδείξει ποια πρόσωπα ευθύνονται για τη διαρροή. Οι εργασίες της επιτροπής διήρκησαν αρκετούς μήνες. Το σκάνδαλο επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις και δύο γαλλικές κυβερνήσεις οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Το πόρισμα της επιτροπής, επιρρίπτει ευθύνες σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, μεταξύ αυτών τους αξιωματικούς Ζορζ Ρεβέρς και Σαρλ Μαστ, καθώς και τον υπουργό Ζυλ Μοκ.[1] Η έκθεση, παρά το σκληρό της πόρισμα, δεν μπόρεσε να αποκαλύψει όλη την αλήθεια. Κανένας δεν καταδικάστηκε και οι στρατιωτικοί απλώς αποστρατεύτηκαν με τιμητικό βαθμό και σύνταξη. Η αναφορά έδωσε στα εχθρικά στρατεύματα ευαίσθητες πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τα στρατεύματα των Βιετ Μιν, ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν σημαντικές νίκες στον πόλεμο.[1] Η αδυναμία της Γαλλίας να διαφυλάξει το απόρρητο των πληροφοριών της, αποτελεί ένα στοιχείο που θα χαρακτηρίζει για πολλά ακόμη χρόνια την εξωτερική της πολιτική.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Γαλλικά) Francis Agostini. «Le rapport Revers». veterans.fr. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. Jacques Fauvet (1959). La IVe République. Παρίσι: Librairie Arthème Fayard. σελίδες 202-203. 
  3. Francis Agostini. «Rapport du General Revers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017. Αποσπάσματα από το βιβλίο "Charles Prader, Daech-État islamique, Aix-en-Provence: Bookelis, ISBN 979-1022712835, 2014"