Ανατολικές θρησκείες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατανομή των ανατολικών θρησκειών (κίτρινο), συγκριτικά με τις Αβραμικές θρησκείες (ιώδες).

Με τον όρο ανατολικές θρησκείες εννοούνται εκείνες οι θρησκείες που προέρχονται από τον κόσμο της Ανατολής, δηλαδή την Ανατολική, τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία -και ως εκ τούτου έχουν διαφορές με τις δυτικές θρησκείες. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνεται ο Ταοϊσμός και ο Κομφουκιανισμός, ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός ως θρησκευτικές παραδόσεις, καθώς και ανιμιστικές αυτόχθονες θρησκείες.

Η θρησκευτική διάκριση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως ακριβώς και η πολιτιστική διάκριση, καθώς και οι επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτόν τον διαχωρισμό, είναι ευρεία και δεν είναι ακριβής. Η γεωγραφία υπήρξε βασικό μέσο ταξινόμησης των θρησκειών δεδομένου ότι παρατηρούνται πολλές θρησκείες και τύποι θρησκειών αποκλειστικά σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές[1]. Επιπλέον, ενώ οι δυτικοί ερευνητές προσπαθούν να διακρίνουν μεταξύ της ανατολικής φιλοσοφίας και θρησκείας, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν σε ορισμένες παραδόσεις της Ανατολής[2].

Μείζονες οικογένειες ανατολικών θρησκειών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις ανατολικές θρησκείες διακρίνονται δύο μεγάλες οικογένειες θρησκειών, οι Ινδικές και οι Ταοϊστικές. Σε αυτές τις μείζονες οικογένειες υπάρχουν μικρότερες ομάδες ή σέκτες που δραστηριοποιούνται σε ειδικές μορφές των ανατολικών θρησκειών. Πέρα από αυτές τις δύο μείζονες οικογένειες υπάρχουν ανιμιστικές λατρείες ενεργές ακόμη σε απομονωμένες περιοχές της Ασίας και στην Ιαπωνία.

Ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός, ο Σιχισμός και ο Ζαϊνισμός ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των ινδικών θρησκειών και διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά. Ιδιάζουσα περίπτωση αποτελεί ο Ζωροαστρισμός ως θρησκεία της Μέσης Ανατολής. Ο Ζωροαστρισμός θεωρείται ενίοτε ενδιάμεση κατάσταση στις δυτικές και ανατολικές θρησκείες και παρέχει τόσο το όριο, όσο και τη γέφυρα ανάμεσά τους, γεωγραφικά και ιδεολογικά[3].

Στις ταοϊστικές θρησκείες περιλαμβάνεται ο Κομφουκιανισμός, ο Σιντοϊσμός και ο Ταοϊσμός. Ιδιαίτερη περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί η αλληλεπίδραση Ταοϊσμού και Βουδισμού[4].

Οι ανιμιστικές λατρείες τέλος εμφανίζονται κυρίως στην Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία.[5]

Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Partin, Harry B. (1987). «Classification of Religions». Στο: Lindsay Jones, επιμ. Encyclopedia of Religion. Thomson Gale, σσ. 1817–1822. ISBN 0-02-865733-0. https://archive.org/details/encyclopediaofre0000unse_v8f2/page/1817. 
  2. Morgan, Diane (2001). The Best Guide to Eastern Philosophy and Religion. ΝΥ: St. Martin's Griffin. σελίδες 9–11. ISBN 1-58063-197-5. 
  3. Leaf, Murray J. (2014). The Anthropology of Eastern Religions: Ideas, Organizations, and Constituencies. NY: Lexington Books. σελ. 18. ISBN 978-0-7391-9240-5. 
  4. «Taoism and Buddhism». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 
  5. «What are the Eastern Religions?». Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]