Αναξαγόρας ο Αιγινήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναξαγόρας ο Αιγινήτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία π.Χ.
Θάνατος5ος αιώνας π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλύπτης[1]

Ο Αναξαγόρας ο Αιγινήτης ήταν αρχαίος Έλληνας γλύπτης από την Αίγινα που άκμασε περί το 480 π.Χ.. Ο Αναξαγόρας αυτός ήταν χαλκουργός, δηλαδή εργαζόταν με πρώτη ύλη τον χαλκό ή τον μπρούντζο και, σύμφωνα με τον Παυσανία[2], δημιούργησε το μπρούντζινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, που είχε ανατεθεί από τις πόλεις οι οποίες είχαν συμμαχήσει για να αποκρούσουν την εισβολή των Περσών, μετά τη Μάχη των Πλαταιών. Το συγκεκριμένο άγαλμα του Δία (που δεν πρέπει να συγχέεται με το μεταγενέστερο και γνωστότερο χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, έργο του Φειδία) είχε ύψος δέκα πήχεων (4,5 μέτρων περίπου). Ο Παυσανίας γράφει ακόμα ότι στο βάθρο του μπρούτζινου αγάλματος ήταν χαραγμένα τα ονόματα των πόλεων αυτών, που έφθαναν τις 27. Το έργο αυτό του Αναξαγόρα μνημονεύεται και από τον Ηρόδοτο, ενώ το όνομα του γλύπτη παραδίδεται και από τον Διογένη τον Λαέρτιο.

Από ορισμένους μελετητές ο χαλκουργός Αναξαγόρας ταυτίζεται με κάποιον γλύπτη «Πραξαγόρα», το όνομα του οποίου αναφέρεται σε ένα επίγραμμα του ποιητή Ανακρέοντα[3], αλλά δεν είναι ο ίδιος με έναν ομώνυμο συγγραφέα πραγματείας ζωγραφικής που αναφέρει ο Βιτρούβιος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 8  Νοεμβρίου 2010. 500123639. Ανακτήθηκε στις 7  Φεβρουαρίου 2024.
  2. Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις, Βιβλίο 5 («Ηλιακών Α΄»), 23.1 και 23.3
  3. Ελληνική Ανθολογία, i., σελ. 55, No. 6 στην έκδοση του Jacobs

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 429
Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα στo Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας του Ουίλλιαμ Σμιθ (1870) που αποτελεί κοινό κτήμα.