Ανέτ Μποζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανέτ Μποζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Δεκεμβρίου 1986
Βουδαπέστη
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςAlternatív Közgazdasági Gimnázium (έως 2005)
Κορβιανό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης (έως 2011)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔιάλογος για την Ουγγαρία, Δημοκρατικός Συνασπισμός (Ουγγαρία) και Ουγγρικό Φιλελεύθερο Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας (8  Μαΐου 2018 – 18  Μαΐου 2018)
μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας (2018–2019)
μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας (2019–2022)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ανέτ Μποζ (ουγγρικά: Anett Bősz‎‎, 18 Δεκεμβρίου 1986 - ) είναι Ούγγρα φιλελεύθερη πολιτικός. Από τον Νοέμβριο του 2019, είναι η Αρχηγός του Ουγγρικού Φιλελεύθερου Κόμματος. Είναι βουλευτής από το 2018.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή της από την Εναλλακτική Σχολή Οικονομικών Επιστημών, αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Corvinus στη Βουδαπέστη, το 2011, με πτυχίο στα Διεθνή Οικονομικά. Εν τω μεταξύ, ηγήθηκε της Φοιτητικής Αυτοδιοίκησης της σχολής για ένα χρόνο, το 2008, όπου, μετά τη λήξη της προεδρίας της, έγινε εξωτερική συνεργάτης του οργανισμού, που ασχολείται με τις επικοινωνίες μάρκετινγκ και τη δημοσιογραφία. Το 2010, της απονεμήθηκε υποτροφία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου διεύρυνε τις γνώσεις της για τις διεθνείς σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διπλωματία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Πολιτικής Επιστήμης. Σήμερα είναι διδακτορική φοιτήτρια στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Corvinus της Βουδαπέστης.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 εργαζόταν στο τμήμα Τύπου του TV2, του μεγαλύτερου εμπορικού τηλεοπτικού καναλιού της χώρας, για ένα χρόνο. Μετά τις κρατικές της εξετάσεις, εργάστηκε για μια βρετανική εταιρεία διαχείρισης εκδηλώσεων στο Βερολίνο. Μετά από τρία χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα, έγινε ιδρυτικό μέλος του Ουγγρικού Φιλελεύθερου Κόμματος το 2013 και ένα χρόνο αργότερα, έγινε η ιδρύτρια και πρώτη ηγέτιδα της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος, των Νέων Φιλελευθέρων.

Η Μποζ κέρδισε τη θέση της από τον εθνικό κατάλογο του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος MSZP – P στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με το Ουγγρικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Διορίστηκε αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Δέκα ημέρες μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας εθνοσυνέλευσης, η Ανέτ Μποζ αποχώρησε από την παράταξη του Διαλόγου στις 18 Μαΐου 2018. Αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Γκιούλα Μόλναρ, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Γκέρκεη Καράτσον και ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Γκάμπορ Φόντορ συμφώνησαν πριν από τις εκλογές ότι το MSZP θα διαθέσει 60 εκατομμύρια HUF ετησίως στο MLP από τον κρατικό του προϋπολογισμό, εκτός εάν το κόμμα ξεκινήσει χωριστά. Ωστόσο, η ηγεσία του κόμματος MSZP δεν γνώριζε για αυτό και το κόμμα δεν συναίνεσε σε αυτό, γεγονός που δημιούργησε επίσης υποψίες για παράνομη κομματική υποστήριξη. [2] Η αποχώρηση της Μποζ μείωσε τα μέλη της φατρίας σε λιγότερα από πέντε, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυσή της. Ωστόσο, ο Τάμας Μέλαρ, ανεξάρτητος βουλευτής, προσχώρησε στην παράταξη του Διαλόγου στις 20 Μαΐου. [3] Η Ανέτ Μποζ ήταν ανεξάρτητη βουλευτής από τον Μάιο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2019. Διορίστηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμών.

Η Ανέτ Μποζ εξελέγη αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος στις 2 Δεκεμβρίου 2019, διαδεχόμενη τον Γκάμπορ Φόντορ. Στις 9 Δεκεμβρίου 2019, ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στην κοινοβουλευτική παράταξη του DK. [4] Υπό την προεδρία της, το MLP έγινε σταδιακά ένα de facto δορυφόρο κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Έλαβε μέρος στις προκριματικές εκλογές της ουγγρικής αντιπολίτευσης του 2021 ως υποψήφια του Δημοκρατικού Συνασπισμού, [5] με την υποστήριξη του Κινήματος της Ουγγαρίας για τον Καθένα στην εκλογική περιφέρεια Ερντ. Κέρδισε το 60 τοις εκατό των ψήφων και έγινε υποψήφια της κοινής αντιπολίτευσης Ενωμένοι για την Ουγγαρία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας το 2022. Η Ανέτ Μποζ ηττήθηκε από τον υποψήφιο του Φίντες-Ουγγρική Συμμαχία Πολιτών (Fidesz) Όντρας Αράντσκι στις εκλογές του 2022, αφήνοντας το Φιλελεύθερο Κόμμα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά από οκτώ χρόνια. [6] Ο Δημοκρατικός Συνασπισμός όρισε την Ανέτ Μποζ ως Αντιδήμαρχο της Βουδαπέστης για τις Ανθρώπινες Πολιτικές τον Μάιο του 2022. Μέχρι τότε σ ' αυτή τη θέση υπηρετούσε η Ερζίμπετ Νίμετ, η οποία παραιτήθηκε, γιατί έγινε μέλος του Κουνοβουλίου. [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Συνέλευση της Ουγγαρίας: Parliamentary Information System. b124. Ανακτήθηκε στις 2  Απριλίου 2024.
  2. Joób, Sándor (18 Μαΐου 2018). «A liberális Bősz Anett kilép, megszűnhet a Párbeszéd frakciója». index.hu (στα Ουγγρικά). Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021. 
  3. Német, Tamás (20 Μαΐου 2018). «Mellár Tamás belép a Párbeszéd frakciójába». index.hu (στα Ουγγρικά). Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021. 
  4. András, Dezső (9 Δεκεμβρίου 2019). «A liberális Bősz Anett belép a DK-frakcióba». index.hu (στα Ουγγρικά). Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021. 
  5. «Európai magyarok - europaimagyarok.com». europaimagyarok.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021. 
  6. «A legfideszesebb választókerületben egyáltalán nem tolerálják a széthúzást». 444.hu (στα Ουγγρικά). 22 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2022. 
  7. «Bősz Anett lesz az új főpolgármester-helyettes». index.hu (στα Ουγγρικά). 30 Απριλίου 2022.