Ανάγλυφο Αθηνάς και Ποσειδώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάγλυφο Αθηνάς και Ποσειδώνα
 
ΟνομασίαΑνάγλυφο Αθηνάς και Ποσειδώνα
Έτος δημιουργίας3ος αιώνας π.Χ.
Είδοςανάγλυφο
Διαστάσεις83 x 70 εκ.
Μουσείοσυλλογής της Ευαγγελικής
Σχολής στην Σμύρνη
δεδομένα

Το ανάγλυφο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα είναι ελληνικό έργο τέχνης. Ήταν μέρος της συλλογής της Ευαγγελικής Σχολής στην Σμύρνη και γνήσιο έργο από την Αφροδισιά της Καρίας.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάγλυφο βρέθηκε στην Αφροδισία της Καρίας και μελετήθηκε από τον Χάμπο Λόλλινγκ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάγλυφο είναι σκαλισμένο σε γκριζόλευκο μάρμαρο και έχει διαστάσεις 83 εκ. ύψος, 70 εκ. πλάτος και 20 εκ. πάχος. Πρόκειται για εικόνα πολύπλοκη με τρία πρόσωπα και πολυάριθμα σύμβολα. Αριστερά στέκει ο Ποσειδώνας όρθιος με το αριστερό του πόδι επάνω σε βράχο και στηριζόμενος στην ανεστραμμένη και στο έδαφος καρφωμένη τρίαινα. Δεξιά στέκει η Αθηνά, επίσης όρθια στηριζόμενη στο δόρυ της και φορώντας κορινθιακή περικεφαλαία. Η προσοχή τους είναι στραμμένη στο τραπέζι, στο οποίο μία φτερωτή θεά κρατάει γερά έναν καδίσκο, από τον οποίο είναι έτοιμη κάτι να βγάλει. Κάτω από την εικόνα βλέπουμε επίσης το δελφίνι, σύμβολο του Ποσειδώνα, ενώ στο επάνω άκρο μια κουκουβάγια κάθεται σε δέντρο ελιάς, σύμβολα της Αθηνάς. Το φίδι, άλλο σύμβολο της Αθηνάς είναι κουλουριασμένο στο πόδι του τραπεζιού, ενώ το κράνος της Αθηνάς είναι διακοσμημένο με Πήγασο. Ο Ποσειδώνας είναι γυμνός, με ένα ιμάτιο ριγμένο στον αριστερό του ώμο. Η Αθηνά είναι ντυμένη με μακρύ χιτώνα και φοράει την αιγίδα της. Η ασπίδα της Αθηνάς είναι ακουμπισμένη όρθια στο έδαφος. Η φτερωτή θεά είναι επίσης ντυμένη.

Το ανάγλυφο είναι κατεστραμμένο στα πρόσωπα.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάγλυφο εξιστορεί τον μυθικό αγώνα που η Αθηνά και ο Ποσειδώνας είχαν διεξάγει για το ποιος θα ήταν ο προστάτης της πόλης αυτής. Στον καδίσκο που κρατάει η φτερωτή θεά βρίσκονται τα ψηφοδέλτια που κατα άλλους είχαν ρίξει οι δώδεκα θεοί[1] ή ο Κέκρωπας και η βασιλική οικογένεια[2] ή ο δήμος των Αθηναίων. Το ανάγλυφο αποθανατίζει την στιγμή λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάγλυφο είναι έργο του 3ου αιώνα π.Χ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Απολλόδωρος, γ 14,1
  2. Αριστίδης, Παναθήναια σελ. 106,15

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]