Αμπρί ντε λα Μαντλέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το βραχώδες καταφύγιο λα Μαντλέν
Διάτρητο σκύταλον με χαμηλό ανάγλυφο αλόγου, από το Αμπρί ντε λα Μαντλέν, στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο αρχαιολογικός χώρος Abri de la Madeleine (Αμπρί ντε λα Μαντλέν) είναι βραχώδες καταφύγιο (σπηλιά) κάτω από έναν προεξέχοντα γκρεμό που βρίσκεται κοντά στο Τουρσάκ, στο νομό Δορδόνης της Περιοχής Ακουιτανίας της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Αντιπροσωπεύει την τυπική τοποθεσία του Μαγδαληναίου πολιτισμού της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου.[1] Ο βίσονας που γλύφει δάγκωμα εντόμου, ένα γλυπτό 20.000 ετών εξαίρετης καλλιτεχνικής ποιότητας, ανασκάφθηκε στο χώρο. Το καταφύγιο είχε επίσης κατοικηθεί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Το μεσαιωνικό κάστρο Petit Marsac βρίσκεται στην κορυφή του γκρεμού ακριβώς πάνω από το καταφύγιο.[2] Μια χαραγμένη ράβδος οστού από τη σπηλιά, που απεικονίζει μια λέαινα να γλείφει το άνοιγμα είτε ενός γιγαντιαίου ανθρώπινου πέους είτε ενός αιδοίου, παρουσιάζει την πρώτη καταγεγραμμένη πράξη κτηνοβασίας.[3]

Ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εντουάρ Λαρτέ (Édouard Lartet) και ο Ανρί Κριστί (Henry Christy) ήταν οι πρώτοι συστηματικοί εκσκαφείς του χώρου, και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους το 1875 με την ονομασία Εποχή του ταράνδου («L'âge du renne»). Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο του λα Μαντλέν κατανεμήθηκαν σε πολλά μουσεία, όπως στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Τουλούζης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Γαλλίας, το Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λε και το Βρετανικό Μουσείο.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Brian M. Fagan. «History of Archaeology Before 1900». Oxfordreference. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
  2. «What is prehistoric art?». online art center. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
  3. Podberscek, Anthony· Beetz, Andrea, επιμ. (2005). Bestiality and Zoophilia: Sexual Relations with Animals. ISBN 978-1557534125. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Laming-Emperaire, Annette. Origines de l'archéologie préhistorique en France, 1964.