Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμπντ αλ-Ραχμάν Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπντ αλ-Ραχμάν Ε΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1001
Κόρδοβα
Θάνατος17  Ιανουαρίου 1024
Κόρδοβα
Χώρα πολιτογράφησηςΑλ-Ανταλούς
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΧισάμ Γ΄ της Κόρδοβας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΧαλίφης της Κόρδοβας (1023–1024)

Ο Aμπντ αλ-Ραχμάν Ε΄ (αραβικά: عبد الرحمن بن هشام المستظهر بالله‎‎ʿAbd ar-Raḥmān ibn Hishām al-Mustaẓhir bi-llāh) ήταν ο 9ος χαλίφης της Κόρδοβας από τη δυναστεία των Ομεϋαδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Χισάμ (εξαδέλφου τού Χισάμ Β΄ της Κόρδοβας), γιου τού Αμπντ αλ-Τζαφάρ (αδελφού τού Αλ-Χακάμ Β΄ της Κόρδοβας). Αδελφός του ήταν ο Μουχαμάντ Β΄ της Κόρδοβας.

Στην αγωνία της δυναστείας των Ομεϋαδών στην Αλ-Ανταλούς (Μαυριτανική Ιβηρική), δύο πρίγκιπες τού Οίκου κήρυξαν χαλίφη της Κόρδοβας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τον Aμπντ αλ-Ραχμάν Δ΄ Μορταντά (1017), και Aμπντ αλ-Ραχμάν Ε΄ Μοσταντίρ (1023-1024). Και οι δύο ήταν απλά ανδρίκελλα των φατριών, που τους εγκατέλειψαν αμέσως. Ο Αμπντ αλ-Ραχμάν Δ΄ δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά που ανακηρύχθηκε στο Κάδιθ, καθώς διέφευγε από μια μάχη, στην οποία είχε εγκαταλειφθεί από τους υποστηρικτές του. Ο Αμπντ αλ-Ραχμάν Ε΄ ανακηρύχθηκε χαλίφης τον Δεκέμβριο του 1023 στην Κόρδοβα, και δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1024 από ένα πλήθος ανέργων εργατών, με επικεφαλής έναν από τους εξαδέλφους του.[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Luis Pericot García (1970). La Alta Edad Media (siglos v al XIII) por J. M. Rubio et al. Instituto Gallach de Librería y Ediciones.