Υπερεθνικισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο υπερεθνικισμός είναι ακραία μορφή εθνικισμού που προωθεί το συμφέρον ενός έθνους εις βάρος άλλων.[1][2] Ο υπερεθνικισμός έχει κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές με τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό.

Σύμφωνα με τον Γιάνους Μπουγκάισκι, «στις πιο ακραίες ή ανεπτυγμένες μορφές του, ο υπερεθνικισμός μοιάζει με τον φασισμό, που χαρακτηρίζεται από ξενοφοβία, την υποστήριξη αυταρχικών και ολοκληρωτικών πολιτικών κυριαρχούν που θα ασκεί ένας χαρισματικός ηγέτης, εκλεγμένο από ένα κόμμα του έθνους».

Ο Ρότζερ Γκρίφιν υποστηρίζει ότι ο υπερεθνικισμός είναι ουσιαστικά ρατσιστικός και ότι νομιμοποιεί τον εαυτό του "μέσα από βαθιά μυθοποιημένες αφηγήσεις παρελθουσών πολιτιστικών ή πολιτικών περιόδων ιστορικού μεγαλείου για να θρέψουν μίσος στον λαό εναντίον υποτιθέμενων εχθρών". Μπορεί επίσης να βασιστεί σε "χυδαίες μορφές φυσικής ανθρωπολογίας, γενετικής και ευγονίας για τον εξορθολογισμό των ιδεών της εθνικής υπεροχής και του πεπρωμένου και του εκφυλισμού".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ultranationalism Αρχειοθετήθηκε 2019-05-12 στο Wayback Machine.. Oxford English Dictionary. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020.
  2. Ultranationalism. Collins English Dictionary. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020.