Εθνική Ακαδημία Επιστημών (ΗΠΑ)
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (αγγλ. National Academy of Sciences, αρχικά NAS) είναι αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μέρος των «Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής» μαζί με την Εθνική Ακαδημία Μηχανικής (NAE) και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής (NAM). Δεν πρέπει να συγχέεται με την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.
Τα νέα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών εκλέγονται ετησίως από τα ήδη μέλη, με βάση τα διακεκριμένα και συνεχιζόμενα επιτεύγματά τους στην πρωτότυπη έρευνα. Η εκλογή ενός επιστήμονα ως μέλους είναι μία από τις μεγαλύτερες τιμές στο επιστημονικό πεδίο. Τα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών χρησιμεύουν pro bono ως «σύμβουλοι προς το έθνος» σε θέματα επιστήμης.
Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1863 ως αποτέλεσμα πράξεως του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν. Η NAS επιφορτίζεται με αυτή με το να «παρέχει ανεξάρτητες και αντικειμενικές συμβουλές στο έθνος επί θεμάτων απτομένων της επιστήμης και της τεχνολογίας... ...να παρέχει επιστημονικές συμβουλές προς την κυβέρνηση οποτεδήποτε κληθεί προς τούτο από οποιοδήποτε υπουργείο.» Η Ακαδημία δεν λαμβάνει αποζημίωση από το κράτος για τις υπηρεσίες της αυτές.[1]
Γενικά δεδομένα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην εποχή μας (στοιχεία του 2016) η Εθνική Ακαδημία Επιστημών έχει περίπου 2.350 τακτικά μέλη και άλλα 450 αλλοδαπά μέλη[2] It employed about 1,100 staff in 2005.[3], και όλα τους είναι ισόβια. Κάθε έτος εκλέγονται μέχρι και 84 μέλη που είναι πολίτες των ΗΠΑ και μέχρι 21 πολίτες άλλων χωρών ως αλλοδαπά μέλη.[4] Περί τα 190 σημερινά μέλη έχουν κερδίσει Βραβείο Νόμπελ.[2] Σύμφωνα με παραδοχή της ίδιας της Ακαδημίας το 1989, η εισδοχή γυναικών ως μελών «συνεχίζεται με το σταγονόμετρο» (τότε οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 3,62% του αριθμού των μελών).[5]
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ είναι με τη σειρά της μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστήμης (ICSU). Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Γραφείου Διεθνών Θεμάτων του ICSU, διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών της Ακαδημίας σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και χρησιμεύει ως σύνδεσμος επιμέρους επιστημονικών ενώσεων για τις εθνικές επιτροπές των ΗΠΑ. Παρά το ότι δεν υπάρχει επίσημη σχέση με το κράτος (η Ακαδημία είναι «μη κυβερνητικός οργανισμός»), υπάρχει συχνά ένας ανεπίσημος διάλογος. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών διοικείται από ένα 17μελές συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πρόεδρο, 1 αντιπρόεδρο, 1 γραμματέα εσωτερικού, 1 γραμματέα διεθνών υποθέσεων και ταμία, καθώς και 12 συμβούλους. Και τα 17 πρόσωπα είναι μέλη της Ακαδημίας και εκλέγονται από άλλα μέλη της.[6] Διάφορες υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους χρηματοδοτούν περί το 85% των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας. Επιπλέον χρηματοδότηση προέρχεται από τις κυβερνήσεις των πολιτειών, ιδιωτικά ιδρύματα και βιομηχανικούς οργανισμούς.[7] Το συμβούλιο της Ακαδημίας έχει την κατά περίπτωση αρμοδιότητα να αναθέτει ορισμένα καθήκοντα σε επιτροπές της Ακαδημίας.
Το σώμα συναντάται ετησίως στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον και τα πρακτικά των συναντήσεων αυτών δημοσιεύονται στο περιοδικό της Ακαδημίας, που έχει τίτλο Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής έχουν τον δικό τους εκδοτικό οίκο, τον «National Academies Press», που διαθέτει στο κοινό περισσότερες από 5 χιλιάδες εκδόσεις του δωρεάν από τον ιστότοπό του.[8]
Κτηριακή υποδομή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών διατηρεί αρκετά κτήρια σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ. Το κυρίως κτήριο βρίσκεται στον αριθμό 2101 της Λεωφόρου Συντάγματος (Constitution Avenue), στη βορειοδυτική Ουάσινγκτον, μπροστά από το αρχηγείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (το «κτήριο Χάρυ Σ. Τρούμαν»). Το κτήριο της Ακαδημίας είναι κτισμένο σε νεοκλασικό ρυθμό από τον αρχιτέκτονα Μπέρτραμ Γκούντχιου και εγκαινιάσθηκε[9] το 1924. Ο Γκούντχιου προσέλαβε μια ομάδα καλλιτεχνών προκειμένου να σχεδιάσουν εσωτερικές διακοσμήσεις που να αναδεικνύουν την ιστορία και τη σημασία της επιστήμης.[10] Το κτήριο αυτό χρησιμοποιείται για διαλέξεις, συμπόσια, εκθέσεις και συναυλίες, εκτός από τις ετήσιες συναντήσεις και των τριών Εθνικών Ακαδημιών. Περίπου 150 υπάλληλοι της Ακαδημίας εργάζονται σε αυτό. Τον Ιούνιο του 2012 άνοιξε και πάλι για το κοινό μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση δύο ετών.[11]
Περισσότεροι από χίλιοι ακόμα υπάλληλοι των τριών Ακαδημιών εργάζονται στο Κέντρο Κεκ, στην Πέμπτη οδό αρ. 500 της βορειοδυτικής Ουάσιγκτον. Το Κέντρο Κεκ διαθέτει χώρους για συνέδρια και στεγάζει το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου των Ακαδημιών.[12] Σε διπλανό κτίσμα λειτούργησε από το 2004 έως το 2017 το «Μουσείο Επιστήμων Μάριαν Κόσλαντ» (Marian Koshland Science Museum) της Ακαδημίας, με εκθέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις μεταδοτικές ασθένειες, περιοδεύουσες εκθέσεις όπως η «Mathemalchemy» και άλλα.[13]
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών διατηρεί επίσης συνεδριακά κέντρα στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη[12]: Το Κέντρο Άρνολντ και Μέιμπελ Μπέκμαν βρίσκεται στο Ίρβαϊν, κοντά στο «κάμπους» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ίρβαϊν, και στεγάζει αρκετά προγράμματα της NAS, ενώ το Συνεδριακό κέντρο «J. Erik Jonsson» βρίσκεται στο Γουντς Χόουλ της Μασαχουσέτης.
Πρόεδροι και αξιοσημείωτα μέλη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας είναι ο επικεφαλής του ιδρύματος. Εκλέγεται με ψηφοφορία μεταξύ των μελών για μια θητεία που αποφασίζεται από το εκάστοτε 17μελές συμβούλιο αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει την εξαετία, και μπορεί να επανεκλεγεί για μία δεύτερη, αλλά όχι τρίτη, θητεία. Το αξίωμα του προέδρου κατέχει σήμερα η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του, η γεωφυσικός Μάρσια Κ. Μακνάτ.[14]Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Ακαδημία είχε 22 διαφορετικούς προέδρους, τους εξής:
- 1863-1867 Αλεξάντερ Ντάλας Μπέιτς
- 1868-1878 Τζόζεφ Χένρι
- 1879-1882 Γουίλιαμ Μπάρτον Ρότζερς
- 1883-1895 Όθνιελ Τσαρλς Μαρς
- 1895-1900 Γουόλκοτ Γκιμπς
- 1901-1907 Αλεξάντερ Αγκασίζ
- 1907-1913 Άιρα Ρέμσεν
- 1913-1917 Γουίλιαμ Χ. Γουέλτς
- 1917-1923 Τσαρλς Ντουλίτλ Γουόλκοτ
- 1923-1927 Άλμπερτ Α. Μάικελσον
- 1927-1931 Τόμας Χαντ Μόργκαν
- 1931-1935 Γουίλιαμ Γουόλες Κάμπελ
- 1935-1939 Φρανκ Ράτρεϋ Λίλι
- 1939-1947 Φρανκ Μπ. Τζούιτ
- 1947-1950 Άλφρεντ Νιούτον Ρίτσαρντς
- 1950-1962 Ντέτλεβ Μπρονκ
- 1962-1969 Φρέντρικ Σάιτς
- 1969-1981 Φίλιπ Χάντλερ
- 1981-1993 Φρανκ Πρες
- 1993-2005 Μπρους Άλμπερτς
- 2005-2016 Ραλφ Τσιτσερόουν
- 2016-2022 Μάρσια Μακνάτ
Μερικά μέλη της Ακαδημίας με κάτι το αξιοσημείωτο ως προς την εκλογή τους υπήρξαν οι:
- Ο αστρονόμος Έντουαρντ Τσαρλς Πίκερινγκ είναι ο νεαρότερος σε ηλικία επιστήμονας την ημέρα της εκλογής του (1873) που έγινε μέλος μέχρι σήμερα (27 ετών).
- Η Φλόρενς Ρ. Σάμπιν ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας που έγινε ισόβιο μέλος της (1924).
- Ο Ντέιβιντ Μπλάκγουελ υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία που έγινε μέλος της Ακαδημίας (1965).
Βραβεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ απονέμει πολλά διαφορετικά βραβεία και μετάλλια. Αναλυτικότερα:
Γενικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βραβείο Τζων Τζ. Κάρτυ για την Πρόοδο της Επιστήμης
- Βραβείο Γουίλιαμ Ο. Μπέικερ για πρωτοβουλίες στην έρευνα
- Βραβείο Επιστημονικής Επιμέλειας
- Βραβείο Επιστημονικής Ανακαλύψεως
- Μετάλλιο Δημόσιας Πρόνοιας
Αστρονομία και αστροφυσική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κοινωνικές επιστήμες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βραβείο Άτκινσον
- Βραβείο Γουίλιαμ και Κάθριν Έστες
- Ερευνητικά βραβεία Τρόλαντ
Βιολογία και ιατρική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μετάλλιο Τζέσι Στήβενσον-Κοβαλένκο
- Βραβείο Ρίτσαρντ Λούνσμπερυ
- Μετάλλιο Γκίλμπερτ Μόργκαν Σμιθ
- Βραβείο Μοριακής Βιολογίας
- Βραβείο Νευροεπιστημών
- Ερευνητικό Βραβείο Πρέιντελ
- Βραβείο Μικροβιολογίας Σέλμαν Α. Γουάκσμαν
Χημεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βραβείο Χημικών Επιστημών
- Βραβείο για τη Χημεία στην υπηρεσία της κοινωνίας
Γεωεπιστήμες και επιστήμες του περιβάλλοντος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μετάλλιο Αλεξάντερ Αγκασίζ
- Έπαθλο Άρθουρ Λ. Ντέυ
- Μετάλλιο Ντάνιελ Έλιοτ
- Μετάλλιο Μαίρυ Κλαρκ Τόμσον
- Βραβείο για τις επιστήμες της αρχέγονης Γης και ζωής (NAS Award in Early Earth and Life Sciences)
- Μετάλλιο Τσαρλς Ντουλίτλ Γουόλκοτ και Μετάλλιο Στάνλεϋ Μίλερ (ενσωματώθηκαν στο προηγούμενο από το 2008)
- Έπαθλο Τζ. Κ. Γουόρεν
Μηχανικές και εφαρμοσμένες επιστήμες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βραβείο J.C. Hunsaker (αεροδιαστημική μηχανική)
- Μετάλλιο Αδελφών Γκιμπς (ναυπηγική, μηχανές πλοίων)
- Βραβείο για τις βιομηχανικές εφαρμογές της επιστήμης
- Έπαθλο επιστημών γεωργίας και τροφίμων
Μαθηματικά και φυσική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βραβείο μαθηματικών της Ακαδημίας
- Μετάλλιο Αρκτόφσκι
- Βραβείο φυσικής Κόμστοκ
- Βραβείο Βιοφυσικής Αλεξάντερ Χόλεντερ
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Overview: NAS Mission». National Academies of Science. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2015.
- ↑ 2,0 2,1 «About NAS: Membership». National Academy of Sciences. 2013.
- ↑ Alberts, Bruce (2005). «Summing Up: Creating a Scientific Temper for the World» (PDF). National Academy of Sciences.
- ↑ «Overview: Membership». nasonline.org. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2018.
- ↑ «News of the week from the science world». San Francisco Examiner: σελ. D-2. May 20, 1989. https://www.newspapers.com/clip/28046754/news_of_the_week_from_the_science_world/.
- ↑ «Constitution». National Academy of Sciences. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2014.
- ↑ «Division on Engineering and Physical Sciences FAQ». The National Academies. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2019.
- ↑ «Newsroom». National-Academies.org. 2 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2012.
- ↑ National Academy of Sciences. «The NAS Building ... a Temple of Science». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010.
- ↑ «A Home for Science in America». www.nasonline.org. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2015.
- ↑ «Restoration of Historic National Academy of Sciences Building». CPNAS. National Academy of Sciences. 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2013.
- ↑ 12,0 12,1 National Academy of Sciences. «Visiting Our Buildings». Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010.
- ↑ «Marian Koshland Science Museum of the National Academy of Sciences». Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2010.
- ↑ «Leadership and Governance». National Academy of Sciences. 2016.