Αμερίκος Αργυρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερίκος Αργυρίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Νοεμβρίου 1924
Πόλη Χρυσοχούς
Θάνατος18  Φεβρουαρίου 2020
Λεμεσός
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαιδίατρος

Ο Αμερίκος Αργυρίου ( 1924-2020) ήταν Κύπριος παιδίατρος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1924 στήν Πόλη Χρυσοχούς της επαρχίας Πάφου[1]Αποφοίτησε απο το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία το 1941[2] και από την ιατρική σχολή του Εθνικού καί Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε αριθμό νοσοκομείων της Μεγάλης Βρετανίας καί απέκτησε την ειδικότητα της Παιδιατρικής. Υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ)[3] καί Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού[1]. Ήταν Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος τού Ιδρύματος Θεοτόκος [4]και του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής[4]και βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την τιμητική Διάκριση του Ευρωπαίου Πολίτη.[5] Παντρεύτηκε την Ελένη Δρόσου καί έκανε τρία παιδία την Μύρια , την Σύση και τον Αργύρη. Απεβίωσε το 2020 αφήνοντας πίσω του μεγάλο και σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο.

Γιατρός. Ο Αμερίκος Αργυρίου γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1924 στήν Πόλη Χρυσοχούς της επαρχίας Πάφου. Παντρεύτηκε την Ελένη Δρόσου καί έκανε τρία παιδία την Μύρια , την Σύση και τον Αργύρη. Απεβίωσε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στη Λεμεσό αφήνοντας πίσω του μεγάλο και σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο.

Το όνομα

Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσής του ξεκινάει από το οικογενειακό περιβάλλον και το όνομα Αμέρκικος που του δόθηκε. Ο πατέρας του, Αργύρης, σκόπευε να μεταναστεύσει μόνιμα στην Αμερική, ακολουθώντας τα υπόλοιπα αδέρφια του, άλλαξε όμως γνώμη όταν παντρεύτηκε και αποφάσισε να φτιάξει οικογένεια στην Πόλη Χρυσοχούς. Η σύντομη εμπειρία της ξενιτιάς, αποτυπώθηκε στα ονόματα των παιδιών του, τη Βιργινία και τον Αμέρικο.


Ο πατέρας του, με τη συμβολή του αδελφού του, Σωκράτη, δημιούργησε αντιπροσωπεία πετρελαιοειδών Shell, αναλαμβάνοντας την αποκλειστικότητα τροφοδοσίας του μεταλλείου της Λίμνης. Ασχολήθηκε επίσης με το εμπόριο τροφίμων, χαρουπιών και αμυγδάλων. Ο Αμέρικος ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και ο πατέρας του φρόντισε να φοιτήσει στα πιο σημαντικά γυμνασιακά ιδρύματα της Κύπρου. Αποφοίτησε απο το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία το 1941 και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Οι διακρίσεις του άρχισαν από τότε, αφού ήταν ο μικρότερος σε ηλικία απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, σε ηλικία μόλις 16,5 ετών.


Σπουδές

Ακολούθησαν σπουδές στην ιατρική σχολή του Εθνικού καί Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί ξεκίνησε και η πρώτη του πολιτικοποίηση αφού ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΦΕΚ. Πολύ αργότερα δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο χώρο της ΕΔΕΚ.


Μετά την Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό. Μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και με υποτροφία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παρακολούθησε, για ένα χρόνο, δημόσια υγεία βρεφών και μητέρων στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού. Εργάστηκε σε αριθμό νοσοκομείων της Μεγάλης Βρετανίας καί απέκτησε την ειδικότητα της Παιδιατρικής. Υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) καί Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Ήταν Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος τού Ιδρύματος Θεοτόκος και του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής και βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την τιμητική Διάκριση του Ευρωπαίου Πολίτη

Ιδρυμα Θεοτόκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάγκη για νέο φορέα γιά την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος τών οικογενειών που είχαν παιδιά με πνευματική υστέρηση ώθησαν τον Δρα Αμερίκο Αργυρίου να δημιουργήση το Ίδρυμα Θεοτόκος στις 25 Νοεμβρίου 1969[6]Σκοπός του ιδρύματος ήταν η συνολική επίλυση των θεμάτων που αντιμετώπιζαν οι οικογένειες αυτές. Το Ίδρυμα αναπτύχθηκε σε ένα πολυδύναμο οργανισμό παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε ανθρώπους με νοητική αναπηρία. Τα προγράμματα του ιδρύματος περιλαμβάνουν πρώιμη παρέμβαση, ειδική εκπαίδευση, κέντρο ημερήσιας φροντίδας, εργαστήρι τέχνης μεταξύ άλλων. Ίδρυσε το Ίδρυμα «Θεοτόκος», το 1969 το οποίο πρώτο στόχο είχε τη δημιουργία οικοτροφείου για τη φροντίδα των βαριά υστερημένων παιδιών και την εκπαίδευση και ανάπτυξη των ελαφρότερα υστερούντων παιδιών. Στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία αλυσίδας ιδρυμάτων, συνδέσμων και υπηρεσιών στη Λεμεσό για απεξάρτηση από το Ίδρυμα, εμπλέκοντας πολλούς εθελοντές, συνεργάτες και φίλους του έργου του. Το 1988 ίδρυσε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης, καθιερώνοντας εθνικά προγράμματα, καλύπτοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, εντελώς δωρεάν. Ο γιατρός Αμερίκος Αργυρίου, όμως, ήθελε να συμβάλει και στην πρόληψη της νοητικής υστέρησης, αφού έβλεπε τόσο έντονα τις δυσκολίες που υπάρχουν στην περίθαλψη και αποκατάσταση αυτών των παιδιών. Το 1988 ίδρυσε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης, καθιερώνοντας εθνικά προγράμματα, καλύπτοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, εντελώς δωρεάν. Το πρώτο πρόγραμμα αφορούσε την έγκαιρη ανίχνευση του υποθυρεοειδισμού και της φαινυλοκετονουρίας. Δύο ασθένειες, οι οποίες αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα κατά τη βρεφική περίοδο, οδηγούν σε σοβαρές μόνιμες νευρολογικές παθήσεις.

 

Προγεννητική 

Τον Απρίλιο του 1991 καθιερώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου για ανίχνευση χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, κυρίως για το σύνδρομο Down και διάφορες ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα.  Από το 2001, σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, το Κέντρο αναλαμβάνει τον βιοχημικό έλεγχο και την υπερηχογραφική αξιολόγηση του εμβρύου. Το 2003 το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής -όπως μετονομάσθηκε στην πορεία του- εγκαινίασε το τρίτο πρόγραμμά του, το οποίο αφορούσε την ανίχνευση της απώλειας ακοής στα νεογνά. Το 2015 το Κέντρο συνεχίζει τις δραστηριότητές του, συντονίζοντας και ενσωματώνοντας όλες τις νέες εξελίξεις στην προληπτική παιδιατρική

Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δρ. Αμερίκος Αργυρίου το 1988 ίδρυσε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης το οποίον αργότερα μετονομάστηκε σε Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής[7]. Ο Δρ Αργυρίου σάν σωστός επιστήμονας διεξήγαγε μεγάλη έρευνα για να προσδιορίση το μέγεθος καί τα αίτια του προβλήματος καί βρήκε οτι 1.89% του Κυπριακού πληθυσμού έπασχε από πνευματική υστέρηση[8] . Το Κέντρο έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα πρόληψης συγγενούς υποθυρεοειδισμου.[9][10]. Ακολούθησαν το δεύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου για χρωματοσωμιακές ανωμαλίες καί το ανιχνευτικό πρόγραμμα για την απώλεια ακοής στα νεογνά[9]

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φεβρουάριο του 2003 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τίμησε τον Δρα Αργυρίου με το Αριστείον Επιστήμών[11]

Στις 11 Ιουνίου 2016 ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τίμησε τον Δρα Αμερίκο Αργυρίου με το Μετάλιο Εξαιρετικής Προσφοράς [12]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον τίμησε με την διάκριση του Ευρωπαίου Πολίτη.[5] Διακρίσεις 

O Δρ Αμερίκος Αργυρίου συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τις 50 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2017. Τιμήθηκε επίσης επάξια από πολλούς κοινωνικούς και ιατρικούς φορείς.

 

Το Φεβρουάριο του 2003 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τίμησε τον Δρα Αργυρίου με το Αριστείον Επιστήμών. Στις 11 Ιουνίου 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τίμησε τον Δρα Αμερίκο Αργυρίου με το Μετάλιο Εξαιρετικής Προσφορά.

 

Το 2014, η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του Προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου, τίμησε τον άξιο γιατρό και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου τον ανέδειξε σε Επίτιμο Πρόεδρό της.Τον γιατρό Αμέρικο Αργυρίου διαδέχθηκε στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής ο γιος του, παιδίατρος Αργύρης Αργυρίου.

 

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • High prevalence of congenital hypothyroidism in the Greek Cypriot population: results of the neonatal screening program 1990-2000.

Skordis N, Toumba M, Savva SC, Erakleous E, Topouzi M, Vogazianos M, Argyriou A.

J Pediatr Endocrinol Metab. 2005 May;18(5):453-61. doi: 10.1515/jpem.2005.18.5.453.

PMID: [[1]]

  • Αμερίκος Αργυρίου.(2010) Ιδρυμα Θεοτόκος ιστορική αναδρομή.Λεμεσός Δρ. Αμερικος Αργυρίου .ISBN 978-9963-9829-0-5.
  • Αμερικος Αργυρίου (2012) Ενας γιατρός θυμαται. Λεμεσός Δρ. Αμερικος Αργυρίου .ISBN 978-9963-9829-1-2
  • Αμερικος Αργυρίου (2017) Οδοιπορικο Συγγραμμα. Λεμεσός Δρ. Αμερικος Αργυρίου .

Αλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δρ. Αργυρίου ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΚ και γραμματέας της φοιτητικής παράταξης ΕΦΕΚ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Αργυρίου, Αμερίκος (2017). Οδοιπορικό Συγγραμμα. Λεμεσός: Δρ. Αμερίκος Αργυρίου. σελ. 293. 
  2. Χατζηκωστής, Γεώργιος Ν. (1993). Αναμνηστικόν Λεύκωμα 1893-1993 Παγκυπριον Γυμνάσιον Εκατονταετηριδα. Λευκωσία: Παγκυπριον Γυμνάσιον. σελ. 186. 
  3. Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου 35 χρόνια ιστορίας. Λευκωσία: Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου. 2005. σελ. 35. 
  4. 4,0 4,1 Αργυρίου, Αμερίκος (2010). Ίδρυμα Θεοτόκος Ιστορική Αναδρομή. Λεμεσός: Αμερίκος Αργυρίου. ISBN 978-9963-9829-0-5. 
  5. 5,0 5,1 «Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός παιδίατρος Αμερίκος Αργυρίου». Offsite (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2020. 
  6. Αργυρίου, Αμερίκος (2010). Ίδρυμα Θεοτόκος ιστορική αναδρομή. Λεμεσός: Δρ. Αμερίκος Αργυρίου. σελ. 31. ISBN 978-9963-9829-0-5. 
  7. Αργυρίου, Αμερίκος (2012). Ένας γιατρός θυμαται. Λεμεσος: Δρ. Αμερίκος Αργυρίου. σελ. 110. ISBN 978-9963-9829-1-2. 
  8. Αργυριου, Αμερικος (2010). Ίδρυμα Θεοτόκος. Λεμεσός: Δρ. Αμερίκος Αργυρίου. σελ. 59-67. ISBN 978-9963-9829-0-5. 
  9. 9,0 9,1 «High prevalence of congenital hypothyroidism in the Greek Cypriot population: results of the neonatal screening program 1990-2000.». J Pediatr Endocrinol Metab.. 2005. 
  10. Αργυριου, Αμερίκος (2010). Ίδρυμα Θεοτόκος. Λεμεσός: Δρ Αμερίκος Αργυρίου. σελ. 71. ISBN 978-9963-9829-0-5. 
  11. Αργυρίου, Αμερίκος (2012). Ένας Γιατρός θυμάται. Λεμεσος: Δρ Αμερίκος Αργυρίου. σελ. 242. ISBN 978-9963-9829-1-2. 
  12. Αργυριου, Αμερίκος (2017). Οδοιπορικό Σύγγραμμα. Λεμεσός: Δρ. Αμερίκος Αργυρίου. σελ. 250. 

Πηγές:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια Φωτογραφικό Υλικό All About Limassol