Αμεδαίος Δ΄ της Γενεύης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμεδαίος Δ΄ της Γενεύης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1369
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακόμης
Οικογένεια
ΤέκναΙωάννης ο Νεώτερος της Γενεύης
ΓονείςΑμεδαίος Γ΄ της Γενεύης και Ματθίλδη της Ωβέρνης
ΑδέλφιαΚλήμης Ζ΄[1]
Αίμων Γ΄ της Γενεύης[1]
Πέτρος της Γενεύης
Ιωάννης της Γενεύης
Λευκή της Γενεύης[1]
Marie de Genève[1]
Catherine de Genève[1]
Yolanda of Geneva[1]
ΟικογένειαΟίκος της Γενεύης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚόμης της Γενεύης (1367–1369)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμεδαίος Δ΄, γαλλ.: Amadeus IV de Genève, (απεβ. το 1369) από τον Οίκο της Γενεύης ήταν κόμης της Γενεύης από το 1367 μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος γιος του Aμεδαίου Γ΄ και της Μαώς του Ωβέρν. Διαδέχτηκε τον άτεκνο αδελφό του Αίμωνα Γ΄ τον Αύγουστο του 1367. Ανέστρεψε την πολιτική τού πατέρα και τού αδελφού του, που είχαν σεβαστεί τον Οίκο της Σαβοΐας και υποστήριξε τους επισκόπους της Λωζάνης και της Γενεύης ενάντια στον εξάδερφό του Aμεδαίο ΣΤ΄ κόμη της Σαβοΐας. [2]

Ο Aμεδαίος Δ΄ φαίνεται να συμβιβάστηκε με τον εξάδελφό του από τη Σαβοΐα μέχρι τις 13 Μαΐου 1368, ημερομηνία κατά την οποία έκανε τη δήλωση υποτέλειας σε αυτόν για την κομητεία της Γενεύης. Στη συνέχεια ταξίδεψε με τον κόμη της Σαβοΐας στην Ιταλία για την εκστρατεία με σκοπό την υποταγή του Φίλιππου Β΄ κόμη του Πιεμόντε και ήταν παρών στη δίκη του Φίλιππου Β΄ από ένα πυκνό από ανθρώπους δικαστήριο στη Σαβοΐα στο Ριβόλι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 1368. Είναι πιθανό ότι ο πραγματικός λόγος, για τον οποίο συνόδευσε τον Aμεδαίο Δ΄ στην Ιταλία, ήταν να είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον αυτοκράτορα της Γερμανίας, ο οποίος ήταν επίσης στην περιοχή εκείνη την εποχή. Τον Φεβρουάριο του 1369 ο αυτοκράτορας επανέλαβε την ανάκληση του Αμεδαίου ΣΤ΄ ως εκπροσώπου (vicarius) αυτού. [3] Ο Aμεδαίος ΣΤ΄ απεβίωσε αργότερα το ίδιο έτος.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 books.google.fr/books?id=AESUcVqOZz8C&pg=PA302.
  2. Cox, The Eagles of Savoy, 240, 316. Amadeus VI had received an imperial vicariate from the Emperor Charles IV giving him authority over the bishop, the city and the count of Geneva on 11 May 1165, but at the insistence of the bishop it was revoked in September 1366.
  3. Cox, The Eagles of Savoy, 257.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eugene L. Cox. The Eagles of Savoy: The House of Savoy στην Ευρώπη του 13ου αιώνα . Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1974.