Αμαντά Μαντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμαντά Μαντί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1965
Μοελί
Υπηκοότητα Κομόρες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα President of Comoros
Prime Minister of Comoros

Ο Αμαντά Μαντί (Hamada Madi) ευρύτερα γνωστός και ως "Boléro" είναι πολιτικός από τις Κομόρες. Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός και επίσης ως υπηρεσιακός αρχηγός Κράτους στα νησιά.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο νησί Μοελί το 1965. Απέκτησε πτυχίο στο Συνταγματικό Δίκαιο από πανεπιστήμιο στην Ουκρανία. Εν συνεχεία εργάστηκε ως πολιτικός σύμβουλος στις Κομόρες και έγινε γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των Κομορών.

Λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας της Προεδρίας επί Αμυντικών Ζητημάτων και διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το νησί Ανζουάν.[1] Έτσι, υπογράφηκε η συμφωνία του Φομπονί.

Διορίστηκε πρωθυπουργός όντας ανεξάρτητος (δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό κόμμα)[2] στις 29 Νοεμβρίου του 2000 και διατηρήθηκε στο αξίωμα αυτό ως τις 15 Απριλίου του 2002. Τον Ιανουάριο του 2002 συμφωνήθηκε, παρά μερικές αντιδράσεις, ότι θα αντικαθιστούσε τον Συνταγματάρχη Ασουμανί ως υπηρεσιακός αρχηγός κράτους. Ανέλαβε καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου του 2002[3]. Από το αξίωμα αυτό επέβλεψε τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ακολούθησε η διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Εξαιτίας της καταγωγής του (από το Μοελί) δεν επιτράπηκε από το νόμο να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την προεδρία της Ένωσης, καθώς η πρώτη τετραετής θητεία συμφωνήθηκε να υπηρετηθεί από έναν πολιτικό από τη Μεγάλη Κομόρα. Στις 26 Μαΐου του 2002 ο Αζαλί επέστρεψε στην προεδρία και ο Μαντί παρέμεινε ειδικός σύμβουλος άνευ χαρτοφυλακίου σε κυβέρνηση της Ένωσης. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2002 εκδηλώθηκε επίθεση στο Μοελί και απόπειρα εισβολής στο νησί. Ο Μαντί καταδίκασε την απόπειρα εισβολής και δήλωσε ότι οι εισβολείς ήταν "μισθοφόροι, που σκόπευαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση"[4]. Τον Απρίλιο του 2004 παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας.[5] Την ίδια χρονιά στις εκλογές του 2004 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια του Μοελί.[6]

Μετά την άνοδο του προέδρου Αχμέτ Αμπντάλα Σαμπί στην εξουσία αυτοεξορίστηκε. Ενώ συνόδευε τα λείψανα του ανιψιού του, ο οποίος είχε πεθάνει στη Γαλλία, συνελήφθη στις Κομόρες, το Δεκέμβριο του 2008[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hamada Madi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).