Αλφόνσος δε λα Θέρδα ο Ισπανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλφόνσος δε λα Θέρδα ο Ισπανός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alfonso de la Cerda «el de España» (Ισπανικά)
Γέννηση1289
Θάνατος15  Απριλίου 1327
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΚάρολος δε λα Θέρδα
ΓονείςΑλφόνσος δε λα Θέρδα
ΑδέλφιαΛουδοβίκος δε λα Θέρδα
Ιωάννης Αλφόνσος δε λα Θέρδα
Μαργαρίτα δε λα Θέρδα
ΟικογένειαΚαστιλιανός Οίκος της Ιβρέας

Ο Αλφόνσος δε λα Θέρδα ο Ισπανός, ισπαν. Afonso de la Cerda (1289-1327) από τον Οίκο της Ιβρέας-Καστίλης ήταν αρχιδιάκονος στο Παρίσι, βαρόνος του Λουνέλ και κύριος της Ταφάλλα & Καπαρρόζο.

Ο θυρεός τού Αλφόνσου δε λα Θέρδα τού Ισπανού συντίθεται από τους θυρεούς της Καστίλης, της Λεόνης και των Καπετιδών της Γαλλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Αλφόνσου δε λα Θέρδα τού Αποκληρωμένου, βαρόνου τού Λουνέλ και της Ματθίλδης των Μπριέν, κόρης τού Ιωάννη Α΄ κόμη του Ε.

Ο Αλφόνσος ο Αποκληρωμένος ήταν γιος της Λευκής της Γαλλίας και τού Φερδινάνδου δε λα Θέρδα διαδόχου στην Καστίλη, ο οποίος αν και πρωτότοκος, είχε προαποβιώσει (1275) τού πατέρα του και το βασίλειο σφετερίστηκε ο δευτερότοκος Σάντσο Δ΄. Ο πατέρας τους (απεβ. 1284) όμως είχε πει να λάβει τη Λεόν ο Αλφόνσος και την Καστίλη ο Σάντσο. Τότε ο Αλφόνσος πήγε στην Αραγωνία και έλαβε βοήθεια, ωστόσο δεν μπόρεσε να ανακτήσει τον θρόνο του και αποκλήθηκε ο Αποκληρωμένος. Τού δόθηκαν οι διασκορπισμένες κυρότητες της Άλμπα, Βεχάρ & Γιβραλεόν. Μετακόμισε στη Γαλλία, τη χώρα της μάμμης του Λευκής των Καπετιδών, όπου ο 2ος εξάδελφός του Κάρολος Δ΄ της Γαλλίας τον έκανε βαρόνο τού Λουνέλ· στη Γαλλία γεννήθηκε και ο ομώνυμος γιος του.

Ο Αλφόνσος ο Ισπανός έγινε αρχιδιάκονος τού Παρισιού το 1322, βαρόνος τού Λουνέλ το 1324 και κύριος της Ταφάλλα & Καπαρρόζο. Απεβίωσε σε ηλικία 38 ετών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα ντ' Αντουάνζ υποκόμισσα τού Γκεντ, κόρη τού Ούγου Δ΄ κυρίου τού Αντουάνζ και της Μαρίας υποκόμισσας του Γκεντ και είχε τέκνα:

  • Κάρολος 1327-1354, κόμης τού Ανγκουλέμ, κοντόσταυλος της Γαλλίας.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Masnata y de Quesada, David E. (1985). «La Casa Real de la Cerda». Estudios Genealógicos y Heráldicos (Madrid: Asociación Española de Estudios Genealógicos y Heráldicos): pp. 169–229