Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλφρέδο Ζάγιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Alfredo Zayas y Alfonso
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alfredo Zayas y Alfonso (Ισπανικά)
Γέννηση21  Φεβρουαρίου 1861
Αβάνα
Θάνατος11  Απριλίου 1934
Αβάνα
Χώρα πολιτογράφησηςΚούβα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας[1]
πολιτικός[1]
δικηγόρος[2]
δημοσιογράφος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαLiberal Party of Cuba
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Κούβας (1921–1925)
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλφρέδο Ζάγιας (ισπανικά: Alfredo Zayas y Alfonso‎‎), (21 Φεβρουαρίου 1861 – 11 Απριλίου 1934), συνήθως γνωστός ως Αλφρέδο ντε Ζάγιας με τα ισπανικά έθιμα ονομασίας, ήταν Κουβανός δικηγόρος, ποιητής και πολιτική προσωπικότητα. Υπηρέτησε ως εισαγγελέας, δικαστής, δήμαρχος της Αβάνας, γραμματέας της Συνταγματικής Συνέλευσης, γερουσιαστής το 1905, πρόεδρος της Γερουσίας το 1906, Αντιπρόεδρος της Κούβας από το 1909 έως το 1913 και Πρόεδρος της Κούβας από τις 20 Μαΐου 1921 έως τις 20 Μαΐου, 1925.

Γεννημένος στην Αβάνα σε μια αριστοκρατική οικογένεια με παλιές φυτείες ζάχαρης, ήταν το 5ο παιδί του Δρ. José María de Zayas y Jiménez (1824–1887), διακεκριμένου δικηγόρου και παιδαγωγού, και της Lutgarda Alfonso y Espada (1831–1898). Ήταν αδερφός του Δρ. Juan Bruno de Zayas y Alfonso (1867–1896), γιατρού και επαναστάτη ήρωα που πέθανε στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Κούβας, και του Δρ. Francisco de Zayas y Alfonso (1857–1924), του μακροχρόνιου υπουργού της Κούβας στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Είχε και έναν νόθο αδελφό, το όνομα του οποίου χάθηκε. Ως ένας από τους ηγέτες της κουβανικής εξέγερσης του 1895, σταμάτησε να χρησιμοποιεί το ευγενές "ντε" στο όνομά του και έγινε γνωστός απλώς ως Αλφρέδο Ζάγιας. Εκτός από την επιτυχημένη νομική του πρακτική, δραστηριοποιήθηκε στους κουβανικούς λογοτεχνικούς κύκλους και ήταν συνεκδότης του περιοδικού «Cuba Literaria».

Κατά τον τελευταίο κουβανικό πόλεμο για την ανεξαρτησία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζάγιας ήταν διανοούμενος, όχι στρατιωτικός ηγέτης, και κατά τη διάρκεια του Κουβανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας του 1895-1898, συνελήφθη και στάλθηκε στη φυλακή στην αφρικανική κατοχή της Θέουτα. Όταν απελάθηκε (20 Σεπτεμβρίου 1896), ενώ βρισκόταν στο ισπανικό Cárcel Modelo της Μαδρίτης, έγραψε μερικά από τα καλύτερα ποιήματά του, όπως το "Al Caer la Nieve" [3] που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια στο Obras Completas, Vol. 1, Poesia. Μερικές φορές ο Ζάγιας αναφέρονταν ως ο «σοφός πολιτικός πρόεδρος», επειδή σε αντίθεση με τον προκάτοχό του και τον διάδοχό του δεν είχε εμπειρία στο πεδίο της μάχης.

Μετά την επιστροφή του στην Κούβα και τον Ισπανο-Κουβανο-Αμερικανικό Πόλεμο (γνωστός στις ΗΠΑ ως Ισπανο-Αμερικανικός Πόλεμος ), έγινε δήμαρχος της Αβάνας . Ήταν μέλος της Συνταγματικής Συνέλευσης του 1901 και έγινε γραμματέας της. Υπήρξε ηγέτης της αντιπολίτευσης κατά της προσάρτησης της Κούβας από τις ΗΠΑ, ψήφισε κατά της τροπολογίας Πλατ και κατά της παραχώρησης ναυτικών βάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Γκουαντάναμο και στην Bahia Honda.

Ο Ζάγιας έγινε αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος (αριστερός) και εξελέγη Αντιπρόεδρος το 1908. Στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 1916, στις οποίες το λαϊκιστικό [4] Φιλελεύθερο Κόμμα χρησιμοποίησε βίαιες τακτικές, συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τους υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακολούθησε ο πόλεμος Chambelona, τον οποίο, μετά από κάποιες ανατροπές, κέρδισαν οι Συντηρητικές Δυνάμεις του Garcia Menocal με την κρυφή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. [5] Ο Ζάγιας παραδόθηκε στο Cambute κοντά στο Guanabacoa [6] όπου λέγεται ότι κρυβόταν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη στον García Menocal από τη Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο, χωρίς να επικαλεστούν επίσημα το δικαίωμα παρέμβασής τους σύμφωνα με την Τροπολογία Πλατ, που ενσωματώθηκε στη Συνθήκη ΗΠΑ-Κούβας του 1903. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν δυνάμεις μόνο στην επαρχία Οριέντε.

Λαμβάνοντας και πάλι τις περισσότερες ψήφους το 1920, ο Ζάγιας ορκίστηκε πρόεδρος το 1921. Υπηρέτησε μόνο μία θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκίνησε τη διαδικασία για να δώσει την ψήφο στις γυναίκες της Κούβας (ψήφισμα στη Γερουσία, το 1921), διαπραγματεύτηκε την επιστροφή της κουβανικής κυριαρχίας στο Ίσλα δε λα Χουβεντούδ (2.204 τ χλμ) που είχε καταληφθεί από τις ΗΠΑ από το 1898. ( Συνθήκη Hay-Quesada του 1903), [7] Επίσης έλαβε δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την JP Morgan και για πρώτη φορά επέτρεψε την πλήρη ελευθερία έκφρασης και του Τύπου. Στις 10 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε τον PWX, τον πρώτο κουβανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Αν και η κυβέρνησή του δυσφημιζόταν συστηματικά από την αντιπολίτευση ως διεφθαρμένη, στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο διεφθαρμένη από τις προηγούμενες και τις επόμενες κυβερνήσεις, και ο Ζάγιας απέφυγε να λογοκρίνει τον Τύπο ή να συλλαμβάνει επικριτές του, σε αντίθεση με τους προηγούμενους και μεταγενέστερους Κουβανούς προέδρους. Αυτό του έδωσε το παρατσούκλι "el Chino" (ο Κινέζος), λόγω της στωικότητάς του ("la flema de Zayas") και της "ανατολίτικης υπομονής του". Μερικές φορές ονομαζόταν και «πεσετέρο», γιατί από τη φυλάκισή του στη Μαδρίτη είχε πάντα στην τσέπη του γιλέκου του ένα νόμισμα ισπανικής πεσέτας. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1921, η χώρα βρισκόταν σε πτώχευση, με χρέη που ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια δολάρια, και οι τιμές της ζάχαρης να πέφτουν από 22 σεντς σε 3 σεντς ανά λίβρα. Παρόλα αυτά, πραγματοποίησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος Ζάγιας, καθώς και άλλες κουβανικές διοικήσεις, έπρεπε να παλέψουν με τις επιπτώσεις της τροποπολογίας Πλατ, που είχε ως αποτέλεσμα σημαντική ανάμειξη των ΗΠΑ στις οικονομικές υποθέσεις της Κούβας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους όρους της τροποπολογίας Πλατ, η κυβέρνηση Ζάγιας χρειαζόταν είτε την σιωπηρή είτε την απόλυτη ρητή έγκριση των ΗΠΑ όταν επρόκειτο να εξασφαλίσει μεγάλα χρηματοοικονομικά δάνεια. [8] [9]

Ο Ζάγιας δεν έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή και αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια σε συνέδρια και επιδίωξη των πολλαπλών λογοτεχνικών και ιστορικών του ενδιαφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του σημαντικότερου έργου του, του δίτομου «Lexicografia Antillana», που είχε δει παλαιότερη έκδοση το 1914, και καταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου της «Academia de la Historia» μέχρι το θάνατό του. Στις επόμενες εκλογές ο Χεράρδο Ματσάδο εξελέγη, αλλά έγινε δικτάτορας, και μετά από μια σειρά πραξικοπημάτων που ακολούθησαν όταν ο Ματσάδο αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ο Φουλχένσιο Μπατίστα ανέβηκε στην εξουσία.

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 20  Μαρτίου 2015.
  2. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  3. Poemas alfredo zayas, poesia y mas... at www.geocities.com
  4. «Memoria Política». www.pinar.cu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2004. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022. 
  5. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Φεβρουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2006. 
  6. «www.islasi.com - El fuiqui fuiqui de don Tomás». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2006. 
  7. «Papers Relating to the Foreign Relations of the United States, 1925, Volume II - Office of the Historian». 
  8. «Papers Relating to the Foreign Relations of the United States, 1921, Volume I - Office of the Historian». 
  9. «Papers Relating to the Foreign Relations of the United States, 1922, Volume I - Office of the Historian». 
  • Juan Bruno Zayas de la Portilla: "Orígenes. Compendio Histórico-Genealógico del Linaje Zayas, Descendencia del Infante Don Jaime de Aragón". Zayas Publishing, Missouri, EE. UU. 2003, τόμ. Ι, σελ. 413. www.origenesdezayas.com
  • Nestor Carbonell Cortina: "Perfil Histórico del IV Presidente de Cuba Republicana Alfredo Zayas y Alfonso", Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο 1985.
  • Jose Manuel Carbonell, «Evolución de la Cultura Cubana». La Habana, Imp. Montalvo y Cardenas, 1928, Tomo III (La Oratoria en Cuba) pp. 102–105, Tomo IV, 30f.
  • Juan J. Remos, "Historia de la Literatura Cubana", Μαϊάμι, Mnemosyne Publishing Co., 136f.
  • Vidal Morales, "Iniciadores y Primeros Mártires de la Revolucion Cubana", La Habana, La Moderna Poesia, 1931 Tomo III, pp. 113 επ.
  • Carlos Márquez Sterling, "Historia de Cuba", Μαϊάμι, σσ. 289 επ.
  • Carlos Márquez Sterling & Manuel Márquez Sterling, "Historia de la Isla de Cuba", 1975, Νέα Υόρκη, Regents Publishing Co. σελ. 178–181
  • Fernando de Zayas, "Prosa y Versos", La Habana 1909
  • Harry Frank Guggenheim, «The United States and Cuba: A Study in International Relations», Νέα Υόρκη, Arno Press, 1970, σσ. 156 επ.
  • Francisco López Leiva: «Juan Bruno Zayas, General de Brigada del Ejército Libertador». La Habana, 1922.
  • Emilio Roig de Leuchsenring, «Historia de la Enmienda Platt: Una Interpretacion de la Realidad Cubana», La Habana, 1935.
  • Francisco Xavier de Santa Cruz, "Historia de Familias Cubanas", Editorial Hércules, La Habana, 1943.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]