Αλσευοσμία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλσευοσμία
Το είδος Alseuosmia macrophylla
Το είδος Alseuosmia macrophylla
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Dicotyledoneae)
Τάξη: Αστερώδη (Asterales)
Οικογένεια: Αλσευοσμιοειδή (Alseuosmiaceae)
Γένος: Αλσευοσμία
(Alseuosmia)
A.Cunn.

Συνώνυμα
  • Fagoides, Banks & Sol. ex A.Cunn.

Η αλσευοσμία (λατινική και επιστημονική ονομασία Alseuosmia) είναι γένος δικοτυλήδονων φυτών, που περιλαμβάνει πέντε είδη, ιθαγενή της Βόρειας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας.[1] Το γένος έδωσε την ονομασία του στην οικογένειά του, τα αλσευοσμιοειδή.

Οι αλσευοσμίες είναι χαρακτηριστικά μικροί αειθαλείς θάμνοι[2], με φύλλα εναλλασσόμενα ή αντίθετα και άνθη πράσινα ή κόκκινα και αρωματικά. Το γένος περιγράφηκε για πρώτη φορά επιστημονικώς το 1839 από δείγματα που συλλέχθηκαν σε δάση της Νόρθλαντ από τον Άγγλο βοτανολόγο Ρίτσαρντ Κάνινγκαμ.[1] Τα είδη της αλσευοσμίας είναι τα εξής:

Το A. quercifolia είναι το ευρύτερα συναντώμενο από τα είδη στο δάσος του Γουάικατο και κάποτε αποκαλείται και αλσευοσμία της Χακαριμάτα (Χακαριμάτα είναι η λοφοσειρά στο δυτικό όριο του Γουάικατο. Είναι ενδημικός θάμνος, που συναντάται βορείως του γεωγραφικού πλάτους 38°05’ Ν και φθάνει[1] σε ύψος τα 2,5 μέτρα, αλλά συνήθως είναι χαμηλότερος από ένα μέτρο. Τα άνθη του είναι κόκκινα ή ροζ και έχουν 5 πέταλα[3] και συγκεντρώνονται σε ομάδες στις βάσεις των φύλλων[4], αναδίδοντας ισχυρό άρωμα.[5] Εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικό είναι το είδος Alseuosmia macrophylla («αλσευοσμία η μακρόφυλλος»), θάμνος με πριονωτά και οξύληκτα φύλλα, και κιτρινωπά άνθη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 ««Ecology and conservation of Alseuosmia quercifolia (Alseuosmiaceae) in the Waikato region», New Zealand Journal of Botany» (PDF). 2002. 
  2. Thomas Frederick Cheeseman, 1906
  3. «Alseuosmia quercifolia - The University of Auckland». www.nzplants.auckland.ac.nz. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «Alseuosmia quercifolia | New Zealand Plant Conservation Network». www.nzpcn.org.nz. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 
  5. «Alseuosmia quercifolia». www.nzflora.info. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thomas Frederick Cheeseman: Manual of the New Zealand Flora: Published Under the Authority of the Government of New Zealand, εκδ. J. Mackay, 1906
  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελίδες 515-516